Синята коалиция: Данъкът върху лихвите удря и бизнеса, и гражданите

Синята коалиция: Данъкът върху лихвите удря и бизнеса, и гражданите
Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите, а в криза това е неразумно, смята Мартин Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Данъкът върху лихвите по депозитите ще има негативен ефект, като върху гражданите, така и върху бизнеса, заяви депутатът и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Новата 10-процентна ставка се предвижда в промените в Закона за ДДС, приети от Министерския съвет в сряда, с които ще се направят и промени в още няколко закона, включително и в Закона за доходите върху физическите лица.

На практика ще се облагат и лихвите по депозитите на българите в банки в рамките на страните от ЕС или от Европейското икономическо пространство.

Очакванията са този данък да доведе до допълнителни приходи за бюджета от 120 млн. лв., като по думите на финансовия министър Симеон Дянков целта е да се възстанови равнопоставеността между хората, а не да се търси силен фискален ефект.

„Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно," твърди Мартин Димитров, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Според него възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.

„В криза не се въвеждат нови данъци. Завоят наляво, за който аз се притеснявах и за който говорих, се случва – повишаване на осигурителните прагове, повишаване на минималния осигурителен доход, въвеждане на данък върху лихвата от депозитите. Това са мерки, които увеличават данъчно-осигурителната тежест и ще увеличат сивата икономика. Нито една от тези мерки не трябва да се приема," коментира икономистът.

„България се противопостави на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, което е нещо подобно. Изведнъж обаче, когато им потрябваха пари, изоставиха всичките си аргументи. Това е една доста непоследователна политика на правителството," каза още Мартин Димитров.

По думите му това решение показва, че управляващите са чули аргументите на сините, че бюджетът е нестабилен и „панически са търсили допълнителен приходоизточник".

#банкова система #Министерски съвет #Закон за ДДС #Министър на финансите #Симеон Дянков #данък върху лихвите по депозити #лихви #данък #депозити #Мартин Димитров #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"