Зайкова: Не се бойте, българи - и по-зле ще стане

Зайкова: Не се бойте, българи - и по-зле ще стане
A A+ A++ A

„Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще стане”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова пред Нова телевизия. "Както виждате, правителството не прави нищо в тази посока", добави тя.

"Говорим за последствията, но никой не говори за причината. За две години токът средно от 80 лева стана 500 лева - 6 пъти по-скъп. Този ток предопределя всички цени", заяви бизнесменът Красимир Дачев, акцентирайки, че увеличените цени на стоки и услуги в България са следствие от високата цена на промишления тук. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество. "Няма причина токът да ни е на такава цена, защото нито се е повишила цената на атомната енергия, нито на електричеството от ТЕЦ "Марица-изток", каза той пред Нова телевизия.

„Милиардите, които се изсипаха за помощи и компенсация по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията, на която сме свидетели сега. Защото срещу парите трябва да има производство, а такова по време на коронавируса нямаше. Неминуемо трябва да преминем през баланса между тази парична маса, която се изсипа, и производството. Или казано по друг начин - начинът, по който би се компенсирала в голяма степен инфлацията, е икономическият ръст. И подкрепа за производството”, каза бившият министър на икономиката и на труда и социалната политика Лидия Шулева.

"Икономически ръст, който го няма", контрира Мика Зайкова.

#Мика Зайкова #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"