Актьорски дует атакува наградатa за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“

Актьорски дует атакува наградатa за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“
A A+ A++ A

Най-елитният и очакван приз за млади творци в България Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ ще бъде връчен на 26-и априлза тринадесети пореден път. Борбата за статуетката е жестока, имайки предвид забележителните качества и безспорни успехи на номинираните за Наградата, която сбъдва мечти и преобръща съдби!

За първи път от години насам в категория АКТЬОРСКО МАЙСТОРСТВО победителите са двама- една нестандартна и много ефектна екранна двойка - ЙОАН ПОПОВ и АЛЕКСАНДЪР ГРИГОРОВ. Те са забелязани от журито, заради изключителната си екранна симбиоза, партньорство и органично актьорско присъствие в дипломния филм на режисьора Крис Захариев -  „Един асансьор разстояние“, който е част от "Short Film Corner" на кинофестивала в Кан 2021 и носител на много международни награди. Двамата състуденти завършват НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Ивайло Христов. На сцената на учебния театър играят в „Суматоха“ от Йордан Радичков и печелят Награда "Златен Кукерикон" в категория "Млада Надежда".

Йоан Попов е на 23 години от гр. Габрово. Учи в Национална Априловска гимназия, профил история, а след това започва и професионалния си актьорски път.  Занимава се и с музика - пее, свири на китара, пиано и барабани. Многостранния талант на Йоан му дава вдъхновение да композира собствена музика като хоби.   Освен в „Един асансьор разстояние“ има водеща роля и във филма „Почти веднъж“ на режисьор Теодора-Косара Попова. Участва в 4 мюзикъла на Държавна Опера Варна, сред които са „Цар Лъв“ с режисьор Петко Бонев и рок мюзикъла „Коса“ , с режисьор Борис Панкин. Реализира театрални проекти през сдружение Суматоха и продължава да играе дипломните си спектакли на Софийска сцена.

Йоан намира изкуството навсякъде и във всичко. За него той казва:

За мен това е изкуство. Истина. Любов. Всеки го има, всеки го показва, не всеки си дава сметка. Обичам хората. Пълни сме с изкуство, за което не подозираме. Жалко, че се стремим към това да го изобразяваме. Но вярвам, че ще се научим. С много любов. С много истина.

Александър Григоров (31г) завършва строителна гимназия с геодезия и следва за кратко българска филология, но сцената го влече и започва да посещава актьорската студия на Малин Кръстев към Младежки театър “Николай Бинев“. След НАТФИЗ, става част от трупата на Сатиричен театър “Алеко Константинов“. Там участва в  „Марихуаната на мама е най–добра“ с реж. Андрей Аврамов “Нещо се обърка“ и “Сатирично кабаре“ с реж.Николай Младенов, “Криворазбраната цивилизация“ с реж.Николай Урумов. Театралните му превъплъщения са неизброими. Снимал е в английския телевизионен сериал „Plebs“.

„Изкуството е пътуване в себе си. Изкуството е терапия. Изкуството е раждане. Изкуството е живот.“ – споделя Александър за изкуството.

Вижте кратък филм за Александър Григоров и Йоан Попов:

https://youtu.be/8GasWOx33mQ

Останалите номинирани за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ са  контрабасистът Калина Андреева, балерината Емона Георгиева, визуалният артист Александър Лазарков и театралният режисьор Бюрхан Керим.

Вижте всички номинирани за 2022 г:  https://www.youtube.com/watch?v=IUZzRuL2GDQ

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС, актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 26-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури, ще заснемат и представят 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на избраните финалисти са Лора Маркова, Антоний Христов и Орлин Менкаджиев. Един от тях ще заслужи статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм, след гласуване на живо от всички гости на Церемонията, които ще гледат премиерно лентите и ще изберат своя филм- фаворит.

Водещ на церемонията традиционно ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на много изненади, класно шоу, кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е включена в Националния културен календар на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична Община. Осъществява се с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН, РИСК Инженеринг, Разсадник НАНОВСКИ и благодарение на КАРИ Резидънс, IDEAcomm,Технополис, Prime Development, SSG, Винарска изба Катaржина Естейт, Перно Рикар България, MERCI,  Rois, Sofia Residence Boutique Hotel и VIP Security.

Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

#награди Стоян Камбарев #Полет в изкуството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »