Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме с радост

Спецсъдия: И да ни закриете, мафията ще ни приеме с радост
A A+ A++ A

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност. Това предрече съдията от специализирания съд Вилислава Ангелова по време на обсъждането на второ четене на промените в Закона за съдебната власт в парламентарната правна комисия. "Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", заяви Ангелова.

Тя доразви тезата си, че през годините е имала дела за престъпления, свързани с културните ценности, и се е чудила как обвиняемите са успели да се организират по такъв начин. Стигнала до извода, че това се дължи на хора, които разбират от материята, но са били отритнати от държавата. "Тези кадри са преминали от другата страна", заключи спецсъдията.

С тежък словесен сблъсък, провокиран от главния прокурор Иван Гешев, започна обсъждането на законопроекта за закриване на специализираното правосъдие. Това е един от ключовите ангажименти на четворната коалиция към избирателите й, на който Гешев и бившите управляващи от ГЕРБ остро се съпротивляват.

Пред депутатите от правната комисия шефът на държавното обвинение заяви, че само „мафията” има интерес от промяната. Той призна, че спецправосъдието не е било ефективно по отношение на борбата с корупцията. Но това според него се компенсира от работата му по организираната престъпност.

Гешев обвини управляващит, че са предрешили съдбата на спецправосъдието, и ги предупреди, че срещу реформата ще има „европейска реакция”. Накрая поиска да дебатира лично със съпредседателя на ДБ Христо Иванов – политикът, с когото най-често се сблъскват по въпроса.

Десният депутат Атанас Славов контрира Гешев, че прави политически изказвания. „Г-н Иванов желае ли да дебатираме или да си тръгвам?”, продължаваше предизвикателно да пита главният прокурор.

Иванов не издържа и му отговори. Той изтъкна, че Гешев в известен смисъл е прав – съдбата на спецправосъдието е предрешена, защото управляващите формации са се явили на избори с обещанието да го закрият. „Тук сме не да водим дебат, а да изпълним волята на избирателя ... Закриването на една или друга структура по политически причини е абсолютно легитимно в една демократична система”, допълни десният политик.

Това отключи истински словесен порой от страна на Гешев. Той обяви, че управляващите нямат нито един юридически довод за предложенията си. И констатира, че специализираните съд и прокуратура се „закриват, защото работят”.

Милен Матеев – шефът на правната комисия, на няколко пъти се опита да възпре речта му, но не успя и се примири, че ще го чака да приключи. Когато се изчерпа, Гешев пожела успешен ден на депутатите и си тръгна. А комисията започна работата по законопроекта.

Първи думата взеха от ГЕРБ, които отново се обявиха против закриването на спецправосъдието. Според депутата Анна Александрова последните докладите по механизма и сътрудничество са доказали тезата, че тези структури работят срещу организираната престъпност. Тя предупреди, че делата срещу мафиотски групи ще се гледат трудно в страната заради местните зависимости и даде пример с Бургас без обаче да влезе конкретика.

Репликира я народният представител Атанас Славов, който я посъветва да се запознае с разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол", в което главно действащо лице е бившият съветник на Бойко Борисов - Яне Янев, за да научи за зависимостите в съдебната система.

После се изказа Дани Каназирева от ГЕРБ, която попита Славов дали действително смята, че правосъдието ще стане по-бързо и ефективно със закриването на специализираните съд и прокуратура. Тя застъпи мнението на главния прокурор Иван Гешев, че проблемът е в големия формализъм в наказателния процес. Славов от своя страна я попита за едно дело от висок обществен интерес, което е приключило с присъда в специализирания съд, на което Каназирева не отговори.

"Правосъдие без каскет"

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира утре протест "Правосъдие без Каскет". "Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни законопроекти в Народното събрание; избраната временна Конституционна комисия дори още не е свикана на първо заседание; Висшият съдебен съвет очевидно се кани да отхвърли всички искания за освобождаването на главния прокурор Гешев, чиято власт е все така безконтролна и безотчетна, а "прокурорското правосъдие" е все така избирателно, с оглед политически и олигархични интереси", обяви организацията. Според нея определена партия се готви да бламира законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, с който се предвижда закриване на специализираните съдилища и прокуратури, на второ четене в правна комисия.

Източник: "Сега"

 

#специализиран съд #закриване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай