Надежда Йорданова: Дължим на обществото нов главен прокурор с морал

Надежда Йорданова: Дължим на обществото нов главен прокурор с морал
A A+ A++ A

България трябва да получи главен прокурор, който дължим на обществото. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Йорданова говори преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. На предишното си заседание съветът прие като допустими за разглеждане по същество 5 от посочените от правосъдния министър Надежда Йорданова основания и 3 частично. Едно беше отхвърлено като недопустимо.

По повод предстоящото окончателно приемане на промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираното правосъдие, Йорданова изрази увереност, че народните представители ще подкрепят най-добрите предложения.

“С отстраняването на Иван Гашев в качеството му на главен прокурор ще решим това обстоятелство, че България е крайно време на получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява всички морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава. Предстои да видим дали двете производства ще бъдат обединени. В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че и двете производства се намират на различен етап от своето развитие, затова казах че предстои да видим какъв ще е дебата в пленума", заяви Йорданова.

За отстраняване на главния прокурор са необходими минимум 17 гласа, които да подкрепят искането на правосъдния министър.

#Надежда Йорданова #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"