Израелски софтуер е хакнал телефоните на еврокомисари

Израелски софтуер е хакнал телефоните на еврокомисари
A A+ A++ A

Телефоните на представители на Европейската комисия (ЕК) са били хакнати през 2021 г. със софтуер, разработен от израелската фирма NSO, съобщи Ройтерс.

Според документите, с които разполагат журналистите, нападенията са били извършени срещу европейския комисар по въпросите на правосъдието и върховенството на закона, Дидие Рейндерс, и още четирима служители на ЕК.

Източниците на агенцията твърдят, че през ноември 2021 г., "Apple" е уведомила редица служители на агенцията, че телефоните им са "на прицел на правителствени хакери".

Експертите по информационна сигурност установиха, че устройствата на получателите на уведомлението са били атакувани между февруари и септември 2021 г. За скритото управление на смартфоните е използван зловреден софтуер "ForcedEntry", разработен от израелската фирма "NSO Group".

Поне някои от телефоните бяха проверени за изтичане на информация, но експертите не успяха да установят кой точно е извършил атаките и какъв е бил резултатът от тях. В официален коментар "NSO Group" заяви, че не е отговорна за хакерската атака и че "въпросните процеси не биха могли да бъдат извършени с помощта на софтуера".

#хакери #ЕК #шпионски софтуер #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"