България и Русия повече няма да си споделят тайни

България и Русия повече няма да си споделят тайни
A A+ A++ A

Министерският съвет е прекратил действието на Споразумението между България и Руската федерация за взаимна защита на класифицираната информация, става ясно от справка в информационната система на МС.

Документът между двете държави е подписан през 2007 г. и урежда правилата за обмяна на данни с гриф "Поверително", "За служебно ползване" и "Секретно". Споразумението е имало роля при сътрудничеството на българските и руските служби в борбата с тероризма. В момента обаче всякакви контакти на такова ниво между двете страни са прекратени, обясниха представители на службите пред "24 часа".

Решението на МС за прекратяване на договореностите с Русия е от 7 април. Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията следва да обнародва в „Държавен вестник” спирането на действието на споразумението в 15-дневен срок. Също така министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път Руската федерация.

Скъсването на споразумението с Русия се случва на фона на обтегнатите отношения между София и Москва. "Демократична България" призова руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нонграта. Премиерът Кирил Петков пък определи поведението ѝ за недопостимо. "Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават той да бъде изгонен, трябва да отговорят на следните въпроси: беозопасно ли ще е българските моряци, които са блокирани в Украйна да бъдат изтеглени; какви са перспективите за доставка на енергоносители в България и изобщо каква ще бъде ползата за България. Обръщам се към вскички дипломатически представители в България и искам да ги призова да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят във вътрешните работи на страната", коментира президентът Румен Радев.

#секретна информация #Русия #тайни #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"