България и САЩ задълбочават сътрудничеството в сферата на сигурността, остава премахването на визите

България и САЩ задълбочават сътрудничеството в сферата на сигурността, остава премахването на визите
Българският президент Росен Плевнелиев. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Общите предизвикателства пред България и САЩ налагат двете страни да задълбочат сътрудничеството си в сферата на сигурността, заявиха по време на срещата си президентът Росен Плевнелиев и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

По време на срещата президентът Плевнелиев постави въпроса за премахването на визовия режим на САЩ за български граждани, като най-ефективна мярка за укрепване и задълбочаване на двустранното икономическото партньорство, , предадоха от пресцентъра на президента.

Плевнелиев и Наполитано дадоха и общата оценка, че подписаното в сряда споразумение между България и САЩ за сътрудничество в борбата срещу престъпността и тероризма е реална стъпка за отпадането на визовите изисквания пред българските граждани.

Плевнелиев сподели, че България цени много подкрепата на американските служби за разкриването на извършителите на атентата на летище „Сарафово".

Джанет Наполитано подчерта, че България е постигнала много за изграждането на ефективни управленски институции и служби за сигурност и САЩ имат интерес да задълбочат двустранното сътрудничество в тази сфера.

Наполитано също така приветства задълбочаването на сътрудничеството между България и САЩ в областта на киберсигурността, като САЩ приемат България като особено перспективен партньор в тази сфера, а българските служби са достоен партньор на Сикрет сървиз, Агенцията за борба с наркотиците, ФБР и другите американски служби.

Държавният глава запозна екретарят по вътрешна сигурност на САЩ с предприетите от българските власти действия за правно регламентиране на дейността на службите за сигурност.

Той подчерта, че до края на 2012 г. България ще бъде готова с очакваните от обществото законопроекти за работата на НРС, НСО и служба „Военна информация".

„Важното е, че тези закони се изработват след провеждането на широк обществен дебат и след постигането на консенсус между всички политически сили по основните принципи на законопроектите", каза президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че България ще завърши успешно реформата в съдебната система, което ще укрепи не само доверието на партньорите от ЕС и САЩ, но и ще отговори на големите очаквания на обществото за справедливост.

Държавният глава посочи още, че България вече има опит в създаването на прозрачна среда на взимането на решения при управлението на европейските фондове.

„Не крием проблемите и с помощта на ЕС постигнахме много, за да превърнем България в уважаван партньор. Днес можем да бъдем пример за ефективното управление на европейските фондове за страните, кандидатстващи за членство в Съюза", каза Росен Плевнелиев.

България приема сигурността на доставките на енергоресурси като основен фактор за стабилността на своята икономика и затова всеки проект за диверсификация ще получи подкрепа, стана ясно още по време на срещата.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че усилията, които България полага в тази насока, вече дават резултат и отбеляза напредъка в изграждането на интерконекторните връзки между България и съседните й държави.

„В ход е проучването на залежи на природен газ в Черно море и това ни дава надежда, че скоро ще имаме увеличение на доставките на природен газ и от собствени източници", добави Росен Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза също така стремежа на българските власти да разрешат въпроса за енергийната си сигурност по един модерен и екологосъобразен начин, като в своите програми за развитие поставят акцент върху възобновяемите енергийни източници.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #България #САЩ #сигурност #киберсигурност #сътрудничество #визи #визов режим #Летище „Сарафово" #секретар по вътрешна сигурност на САЩ #Джанет Наполитано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници