Братята Кличко: Идването на Борис Джонсън в Киев значи много

Братята Кличко: Идването на Борис Джонсън в Киев значи много
A A+ A++ A

Посещението на британския премиер Борис Джонсън в Киев показва кои са истинските приятели на Украйна в трудните моменти, заявиха кметът на украинската столица Виталий Кличко и брат му Владимир, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Те добавиха, че разбират, че опасения за сигурността може да пречат на президента на САЩ Джо Байдън да посети столицата.

Братята Виталий и Владимир Кличко бяха интервюирани по Ей Би Си нюз. Те заявиха, че очакват руската армия да се върне и да нападне Киев отново.

"Тогава няма да можем да защитим Украйна с юмруци - имаме нужда от оръжия", подчертаха двамата бивши професионални боксьори.

Владимир Кличко призова световната общност да наложи финансова изолация на Москва.

"Всеки цент, който Русия получи, те използват за оръжия, за да ни убиват", изтъкна той.

Виталий Кличко добави, че всички са били шокирани, когато руските сили, опитващи се да достигнат Киев, са отстъпили, след като са убили стотици цивилни по време на окупацията си. Той определи убийството на жени, деца, старци и тийнейджъри като геноцид, отбелязва АП.

"Да бъде защитена Украйна в момента, означава защита на демокрацията и мира в Европа", обяви кметът на Киев.

След изтеглянето на руските войски десетки украински цивилни бяха открити мъртви в масов гроб в Бузова, село на запад от Киев. Местният лидер Тарас Дидих заяви пред украинската телевизия, че телата са открити в яма край бензиностанция, предаде ДПА.

Руските войски се изтеглиха неотдавна от района около Киев, след като се опитваха да наложат блокада на града в продължение на няколко седмици. ООН потвърди до момента смъртта на над 1700 мирни граждани, но както световната организация, така и властите в Киев, очакват реалният брой да се окаже много по-висок.

Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова обвини Русия в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството във всички региони на страната. Тя нарече руския президент Владимир Путин "най-големия военнопрестъпник на 21 век".

Украйна е идентифицирала 5600 случая на военни престъпления и 500 заподозрени, добави прокурорката.

Броят на жертвите на ракетния обстрел на гарата в Краматорск достигна 57 души, заяви губернатор на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че при нападението са били ранени 109 души.

Москва отрича да е отговорна за атаката, като твърди, че ракетата е била украинска.

#Владимир Кличко #Виталий Кличко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »