Салатата за Великден фрашкана с нитрати

Салатата за Великден фрашкана с нитрати
A A+ A++ A

Салатата и репичките, които поднасяме традиционно на трапезата за Великден, са пълни с нитрати. Това установи проучване на д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“. Освен в тях най-голямо количество нитрати има в спанака и някои от тестваните краставици.

От взети за проба три броя салати при две от тях има наличие на отровните вещества над нормата, при репичките е отчетено наличие на нитрати при две от тях, а в една то е под нормата, тоест не е опасно. Освен това в репички, купени от търговска верига, освен нитрати имаше съдържание на нитрати, които са много опасни.

Според европейски регламент номер 1881 количеството на нитрати в оранжерийните зеленчуци не трябва да превишава 4000 милиграма на килограм. За салата от типа айсберг прагът е 2500 милиграма на килограм, а за спанака 3500 милиграма на килограм. Тези стойности са валидни от 1 април, като преди това са леко завишени заради необходимостта от наторяване, вследствие на по-студеното време.

Резултати

При тестването на общо 16 зеленчука при 7 от взетите проби е установено наличие на нитрати над нормата. При останалите проби има нитрати, но те са в рамките на допустимото, коментира Сергей Иванов. Изследвани са 5 вида зеленчуци: спанак, салата, лук, краставица и репички, като продуктите са закупени от две големи търговски вериги и от столичния Женски пазар. И от трите места, от където са закупени зеленчуците, единственият зеленчук, който е без нитрати, независимо от къде е закупен е лукът.

При проби от български краставици и такива внос от Турция се установи, че при повечето от тях няма наднормено съдържание на нитрати, като само в един от случаите има опасни вещества над нормата. Става въпрос за българска краставица, закупена от обект на търговска верига.

Не така обаче стои въпросът със спанака. Две от пробите, които претендират, че са български, се оказаха с нитрати над нормата, а само една, която е закупена от търговска верига и е внос от Италия, се оказа чиста от опасните вещества. Някои домакинства, използват спанака не само като съставка за готвене, но и за приготвяне на салата.

Торове

Очевидно дори скъпите торове не спряха земеделците да ги ползват при производството си, тъй като все още има много зеленчуци, в които съдържанието на нитрати е над нормата. Една от причините производителите да слагат торове е, за да си подсигурят готова продукция в срок, тъй като имат договори с големите търговци, коментира Иванов. Той обаче посочи, че наторяването, след което има остатъци от нитрати в зеленчуците, не трябва да се прекалява, тъй като продукцията става вредна. В същото време не е необходимо да се слага повече от химията, тъй като действието е еднакво, независимо от количеството, тоест салатите няма да станат по-големи.

Припомняме, че при тестване на 12 зеленчука през миналата година в дните преди християнския празник, само четири са абсолютно чисти от нитрати, като това са лукът, закупен от три места, и марулята от голяма търговска верига.

Цени

Оказва се, че по-голяма част от зеленчуците, закупени от обекти на търговските вериги, има нитрати над нормата. За разлика от тях салатата, репите и лука, които се продават на пазара са най-чисти. Освен това за закупуване на продуктите на Женския пазар сметката е 3,50 лв., а от магазините е 6,80 и 8 лева. На практика излиза, че пазарът е най-евтин, но и с най-високо качество, което се потвърждава и от свежестта на зеленчуците. В обектите на търговските вериги, вероятно заради голямото количество, което е поръчано много от свежите салати имаха загниване в основата, а други дори дефекти по листата. Според д-р Иванов това може да се дължи на факта, че салата е била откъсната не преди ден, а поне преди 3-4 дни. Другата причина за компрометирани листа е наличие на бактерии и зарази, които увреждат зеленчука. Той посъветва хората да киснат във вода поне 30 минути зеленчуците, а ако има дефекти, да сложат малко лимонов сок или оцет, който спомага за елиминиране на бактериите.

Консумацията им води до алергии

Използването в течение на дълго време на храна и вода с високо съдържание на нитрати води до развитие на алергия, нарушение на функциите на щитовидната жлеза, засягане на опорно-двигателния апарат и нервната система.
Нитратите широко се използват в много отрасли от стопанската дейност като евтини и високоефективни торове в селското стопанство, като оцветители и консерванти в хранително-вкусовата промишленост, за производството на бои, лекарства, пластмаси, стъкло, експлозиви и др. След като попаднат в храносмилателната система на човека, нитратите се метаболизират до канцерогенни нитрозамини, сочи справка в Уикипедия.
При постъпването в организма на големи дози нитрати след 4 до 6 часа се появяват симптоми на гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици поради натрупването на високи количества метхемоглобин и недоокислена кръв. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, болка в тила и сърцебиене.

 

#зеленчуци #нитрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »