Токът за бита няма да поскъпва, засега

Токът за бита няма да поскъпва, засега
A A+ A++ A

„Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита”. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Събуди се”.„Цените за него се определят от КЕВР. Към момента не би било правилно и логично да се вменява каквото и да е решение към тях като независим регулатор”, добави още той.

„Всяка една сметка се формира от цена и количество на консумирана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ стабилни до края на март беше, че реално дотогава сметките са по-големи. В зависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално увеличение ще се види към началото на месец май”, посочи Николов.

По думите му се работи активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия подходящ момент, когато температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено.

„Цената на природния газ през април 2021 г. е била значително по-ниска спрямо април 2022 г. Разликата може да надхвърли 40%", отбеляза той.

Запитан за входираното искане на „Газпром” България да плаща газа в рубли и това дали знаем как точно ще се случи това, министърът на енергетиката коментира: „Да, има описан механизъм. Дали това ще се случва или не подлежи на няколко решения – първо на ЕК, като следва конкретният механизъм да се обсъди и на Министерски съвет. Трябва да се види и какъв ще е ефектът за България, ако се приеме или отхвърли даден механизъм”.

„В Европа има корпоративни структури, които търгуват природен газ, както и съседни на нас държави, които също имат подобно искане. България може да бъде поставена в тежка неконкурента среда, ако други юридически или корпоративни лица, или държави, които имат директен договор с „Газпром” решат да изпълнят този механизъм и съответно продължат да получават природен газ на по-добра цена. Всички тези променливи трябва да се имат предвид”, коментира Николов.

Според него това, което е най-важно през следващите месеци, е да се планира предстоящият отоплителен сезон.

„Обсъждаме всички възможни варианти с енергийните министри около България и ще излезем с общо решение за това дали и как да се случва подобен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са необходими за обществото и следващият сезон да не се поставя под риск. Трябва да се предвиди и това до колко структурата на цените ще е приемлива или как това би следвало да се компенсира, ако има промяна”, посочи още енергийният министър.

На въпрос дали има възможност да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, защото не ни е изгодно по зададените условия, той отговори: „Има възможност. Това обаче, което трябва да се каже в прав текст, е че всички алтернативни решения ще са с по-висока цена”.

 

#Александър Николов #ток #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »