Търсенето на газ и нефт в последното „бяло петно“ в Черно море продължава

Търсенето на газ и нефт в последното „бяло петно“ в Черно море продължава
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българското правителство прие решение за откриването на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Конкурсът за проучване на нефт и придоден газ в южните части на Черно море беше обявен още в края на септември от икономическия министър Делян Добрев.

Решението за работа по блок „Терес" в българската акватория в Черно море беше взето дни, след като на съседния на него турски блок беше открито голямо количество нефт.

Това беше последното „бяло петно" от черноморската акватория на България, заяви тогава Добрев.

Територията на блок „Терес" се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоките води на Черно море и е с площ 4032 кв. км.

Разрешението за търсене и проучване ще бъде за срок от пет години, а в случай на търговско откритие титулярът на разрешението ще бъде определен пряко за концесионер за добив.

Подробности по организацията, сроковете за провеждане и други могат да бъдат намерени в решението на Министерския съвет, което ще бъде публикувано в „Държавен вестник", на електронната страницата на МИЕТ и в Официалния вестник на Европейския съюз.

Всички срокове по провеждането на конкурса се отчитат от датата на публикуване в Официалния вестник на ЕС.

На север от блок „Терес" се намира блок „Хан Аспарух", където вече започна проучване за находища на природен газ и нефт от френската компания „Тотал".

В началото на септември изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Арнаудов заяви, че ако в блок „Хан Аспарух" бъдат открити залежи на "синьо гориво", всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките за България.

Според него, ако се докаже наличието на промишлени количества на природен газ в черноморския шелф след четири-пет години България ще се радва на 25-30 години независимост от газови доставки.

В края на септември Добрев съобщи, че „Тотал" е превела 48 млн. евро в Министерството на финансите, които ще бъдат разпределени по преценка на финансовия министър Симеон Дянков, припомня БНР.

През октомври 2011 г. беше взето решение за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море.

Победител в търга стана френският петролен гигант „Тотал". Договорът е за пет години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.

#нефт #проучване #блок „Терес“ #Черно море #природен газ #БЕХ #Михаил Андонов #„Блок 1-21 Хан Аспарух" #Блок „Хан Аспарух" #енергийна независимост #Черно море #„Тотал" #акватория #Делян Добрев #министър на икономиката #„Блок 1-22 Терес"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"