Лорда: Идат балове. Съблечете се!

Лорда: Идат балове. Съблечете се!
A A+ A++ A

Кому е нужна тази показност и защо въпреки ироничните си финали тя оцелява

Не очаквам никаква промяна за модата на абитуриентските балове и тази година. Защото според наблюденията ми, тя не се е променила от началото на демокрацията у нас. Може би дори е застинала някъде десетилетия преди това, в други модни демокрации. Нещо като спящата красавица, която никой не се осмелява да събуди. Няма принц, който да целуне българската абитуриентска мода, първо- защото нямаме принцове, второ - защото приспивателните наречени КИЧ все още действат.

В страна, където се подаряват пластични операции и се теглят кредити заради едно кичозно изживяване, не може да се очаква и друго. Вътрешните нехармонични натрупвания в родители и подрастващи, са до такава степен изкривени, че си взаимодействат деструктивно. Панаирджийството наречено бал, живее и доразвива своя разхвърлян навик, придаващ на замесените някакво необяснимо чувство за размножаване и съпричастие. Лелята от Бошуля, чичото от Борован, сестрата от Кипър, са все съучастници в изработване смехотворния портрет на днешния абитуриент.

Тук са вплетени метри тафта, органза, изкуствени цветя, бляскави, но без стойност бижута, кок с фуркети, екстеншъни. Да добавим и автомобила, който е на гол тумбак чифте двигател и картинката става покъртителна. Аз в такава ситуация бих празнувал, само ако съм пълен отличник или паралелно с това се женя. Инак не виждам нищо съобразно подобна гюрлутия.

Вземането на кредити за явяване на бал и съпътстващите го безумия, намирам като много ниска природна и всякаква култура. Спомените са албум от снимки, в присъствието на други със зачервени очи и спихнали фризури. Кредита изплащат стреснатите родители. Ако имат и капка радост след това, нека є се насладят.

Изненадан съм от липсата на всякаква естетическа градация в провеждането на тези балове. Потресаващ е и моделът на общуване в ресторанта и в училищния двор - почти само чрез мобилен телефон, емотиконки и никаква реална емоция, всъщност. Защо тогава се харчат толкова средства, след като подобен бал може да се направи онлайн, а гостите да си хапнат вкъщи за тяхна сметка. Тонове тафта се изливат в пространството, а евтини материи за костюми лъщят като лакирани варели при момчетата. Кому е нужна тази показност и защо въпреки ироничните си финали тя оцелява. Свирепа, бурна и ненужна във всичките и прояви. Не харесвам и онази крайност, в която посрещат зрелостта си в дънки и тишърт, за да покажат на света /който изобщо не го е еня/, колко са небрежни, не-сноби, модно-праведни, естетически коректни или каквото там е в главата им. И всичко това - за тоя що духа. А някой, простете, духат, за да си го набавят.

Fashion idol

Иван Тенев

 

Имаме кадър, побрал великолепието на съвременната българска музика. Този кадър носи специални модни усещания, когато говорим за Иван Тенев - джентълмен без претенции за мода. Но именно той днес дава насока на господата с неговия статут чрез избора си. Брилянтен смокинг, елегантна стойка, цветя на преден план. Певицата Сандра Александрова придава феерия на кадъра с бяла роза и дантела. Артур Надосян се възползва от малко тишина в ежедневието си, за да е в черно и едно бижу, което си знае мястото. Браво на това трио от автори, покоряващи и с отношение към облеклото.

Емблема за дизайнери

Връщат Форум Българска мода?

Дизайнерът Жоро Пентаграма и колежката му Йорданка Чернаева се обединиха около идеята за възстановяване на форум Българска мода. Дълги години това модно събитие събираше класата на българските дизайнери и е време да си дойде отново на мястото. Рицарите на тази идея са не само Пентаграма и Чернаева, а и стилисти като Васко Василев, Васил Петрийски, Светла Димитрова и други, с които този форум изнесе на гърба си десетки млади дизайнери в годините. Целта на евентуалното завръщане на форума е да даде сцена на нови модни дизайнери, да обедини работата им с фризьори, гримьори и стилисти.

Музикални таланти

Валентин Велчев представи първия си албум

Младият певец Валентин Велчев събра елита на българската музика на големия си концерт, с който представи дебютния си албум “Аз съм Валентин” и с него отбеляза 30-годишния си юбилей. Любимецът от Пирин Фолк събра на празника си звезди от всички жанрове на впечатляващия рецитал в Сити Марк Арт Център. Шоуменът Венци Мартинов, който на 1 април празнува професионалния си празник, откри музикалния хит-парад със специално написан от него скеч, представящ носителя на наградата “Певец на годината” за дебют. Аз съм Валентин и с вас съм благословен” - заяви той и изпълни едноименния хит от “Пирин Фолк 2020”. След това сподели, че първата песен е най-скъпа за всеки музикант, а за своята такава е благодарен на вокала на култовата рок група Диана Експрес - Илия Ангелов и поета Йордан Маринков, сътворили “Татковина”.

Източник: "Труд"

#лорд Евгени Минчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"