Грозен скандал свали филма „Спекуланти“ от екрана на киносалоните

Грозен скандал свали филма „Спекуланти“ от екрана на киносалоните
A A+ A++ A

Грозен скандал се разрази с филма „Спекуланти“, който часове преди премиерата смени заглавието си на „Борсови играчи“ и бе свален от програмата на киносалоните. Във филма участват звезди като Мариан Вълев, познат като Куката от „Под прикритие“, а също Алек Алексиев, Дарин Ангелов, Димитър Баненкин, Радина Кърджилова и др.

Продуценти

Продуцентите се съдят взаимно и всеки смята, че правдата е на негова страна.

Преди премиерата се разбира, че Кузман Илиев, който е от най-прочутите финансови анализатори в страната ни сега, е запазил марката „Спекуланти“ и не е съгласен филмът в този си вариант да излиза с това име. Пред „Телеграф“ той заяви: „Не искам нищо чуждо, но не искам някой да взима и моето. Това е въпрос на лична етика“. Той пусна пространно писмо, с което много точно обяснява доводите си. В него отбелязва: „Целта на настоящото изложение е възстановяване на справедливостта, прекратяване на кражбата на интелектуален, продуцентски и морален принос към едно филмово произведение, което започва буквално от нищото като мъжки разговор на ниво идея между Кузман Илиев и Николай Христов-Фори преди повече от 5 години. Впоследствие са привлечени Мартин Илиев, Александър Чобанов и режисьорът на филма Георги Костов. Стотици неблагодарни часове къртовска интелектуална работа, мислене, писане, обсъждане и изграждане на идея, станала основа за силен сценарий. Работа на екип от няколкото човека в кафенета, гаражи, офиси и различни локации. Часове на убеждение на инвеститори на ниво “синопсис” за потенциала на филма. Стотици безсънни нощи и дълги разговори по телефона, преди въобще да има шанс и изглед за спечелване на субсидия от НФЦ“. Илиев продължава: „Лесно е днес някой да се тупа в гърдите с изпразнени от съдържание фрази и твърдения за “неговия сценарий, неговата идея и неговия филм”, когато три години преди това други хора са положили кански усилия, за да го има изобщо този проект за създаване на аудиовизуално произведение под формата на филм.“ А след това пояснява: „Срещу въпросното лице - Илиан Скарлатов, в момента е инициирано дело за авторски права, като по него са допуснати и съответните обезпечения (запор на банкови сметки)“.

Идея

Кузман Илиев отбелязва: „Идеята за млад преподавател по финанси, бягащ от света на парите заради смъртта на баща си, загубил всичко в дотком балона, след което изоставен от приятелката си и отмъщаващ си, като става топтрейдър със сделка, касаеща отвързване на пика от швейцарския франк към еврото - е изцяло на Кузман Илиев. Това е лесно доказуемо в съда, тъй като фактите са такива от самото начало на проекта“.

От своя страна Илиан Скарлатов отбеляза пред „Телеграф“, че също възнамерява да заведе съдебно дело срещу Кузман Илиев. Той каза: „В този свят има документи и факти“. Скарлатов твърди, че при него е постъпил начален сценарий, който той е оформил в краен проект. Що се отнася до възраженията на Мариан Вълев по сценария, той се съобразил с тях. „Името „Спекуланти“ аз съм измислил. При мен пристигна вариант с название „Животински бесове“. То не говореше за борси. И тези триъгълници във визуалното представяне на заглавието аз измислих. На Кузман Илиев нищо не е отнето, той е съпродуцент, съсценарист и играе във филма. Това са фактите“.

Филмът вече ще върви по екраните като „Борсови играчи“ и ще тръгне най-вероятно в края на май.

Вълев

Пред „Телеграф“ вчера Мариан Вълев не пожела да вземе позиция с оправданието, че още нищо не е чел, нищо не е чул и в момента се занимава със студенти на уъркшоп (за който „Телеграф“ писа преди време подробно).

Според запознати, Вълев е бил много бесен от променения сценарий, който Скарлатов му предоставил, и е искал да напусне проекта. Някои твърдят, че даже е бил готов на доста радикални мерки - но това са само градски легенди. Накрая е бил убеден да остане.

Ски

Пред „Телеграф“ режисьорът Георги Костов каза, че е много разочарован от случващото се, но смята Кузман Илиев за прав. Твърди, че е бил поставен пред свършен факт и е научил за предпремиерата на „Борсови играчи“ едва няколко часа преди тя да се състои, докато е карал ски на Банско. Взел си е багажа и е успял да присъства на нея. Каза, че Илиан Скарлатов, който е доведен като консултант, а след това е иззел голяма част от дейностите, много е държал да участва във филма и е пренаписал сценария. Костов заяви, че няма финансови претенции и в това отношение към него нещата са изпълнени. Но това пък му дава и опит друг път да внимава повече.

Източник: Телеграф

 

#киносалони #грозен скандал #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"