Президентът: Няма да уволня шефа на НСО заради правителството (ВИДЕО)

Президентът: Няма да уволня шефа на НСО заради правителството (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев отново влезе в задочен спор с правителството, при това по няколко теми. При посещението си в село Бързия, край Берковица, където участва в инициатива по залесяване, той се спря пред репортери, за да изложи своите виждания по актуални теми.

Радев подчерта, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев, независимо от искането, отправено към него от правителството. Мотивът на кабинета е, че Тонев е предал по спешност на прокуратурата записите от охранителните камери в Министерския съвет. Тонев вече заяви, че по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено.

"Искането на прокуратурата на записити [от камерите] в Министерския съвет за такъв дълъг период от време явно обслужва нечий частен интерес, но не и търсенето на справедливост - каза Радев. - Оставям без последствия предложението да освободя началника на НСО, няма да го освободя. Според правилника на НСО инициативата принадлежи на президента - те [правителството] нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да било. Има си орган, който контролира НСО и това не е нито премиерът, нито министерският съвет. И изобщо отправените към мен искания и мотиви повърхности и несъстоятелни. А продължаването на опитите да се подчинят службите не е в интерес на сигурността. Премиерът многократно подчертава, че никой не трябва да е над закона. Това важи и за НСО, която трябва да изпълнява закона стриктно и да предостави съответните записи [изискани от прокуратурата]".

 

Същевременно самата НСО излезе на сайта си официално съобщение(link is external) по темата. В него се изтъква, че НСО е длъжна по закон да предоставя видеозаписи от охранителните камери и "в периода от 10 юли 2020 г. до 6 април 2022 г. е получила многократно искания за предоставяне на видеозаписи от страна на МВР, прокуратурата или съда". Тези искания са били изпълнени в "спешен порядък".

Оборват се и други пасажи от искането на правителството за освобождаване на ген. Тонев.

"Относно „забавеното и липсващо предоставяне и съдействие по време на протестите през по-миналото лято“, следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 г. са поискани на 16 юли 2020 г. от органите на МВР и са предоставени незабавно (в същия ден)", пишат от НСО.

Относно твърдението „по официална информация, предоставена и на президента на Република България, съществуват съмнения за непрозрачно раходване на бюджетни средства от страна Национална служба за охрана“ от НСО изтъкват, че редовно са проверявани от съответните органи, включително има проверка от Сметната палата през 2021 г. И добавят: "Бюджетът на НСО  се разходва по законен начин, другото е невярно и дори клеветническо. Всеки лев е изразходван по предназначение, честно и прозрачно и съгласно действащата нормативна уредба."

По отношение твърдението „и други пропуски в осигуряването на безопасността на гражданите и на представителите на кабинета“, категорично заяввяваме, че пропуски или компромиси с осигуряването на охраняваните лица не са допускани! 

- Относно „бивши президенти, премиери и техните семейства се охраняват за срок от четири години след прекратяване на службата им“, НСО посочва, че според Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България, на тези лица се полага лична охрана и специализиран транспорт за срок от 1 г. след изтичане на мандата им. След това имат право само на специализиран транспорт (който също е вид охрана) до 4 години.

- Относно подобряването на структурата на службата и засилване на капацитета за охрана на действащите членове на кабинета, НСО припомня, че е била преструктурирана в началото на 2021 г., като е бил рязко намалин броят на основните структурни звена и на ръководните длъжности.

 

ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

"Българската позиция трябва да се базира на ясни принципи, на резултати, а не на внесени отвън и наложени срокове или условия", коментира президентът въпроса със Северна Македония.

Той изтъкна, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно РСМ и към консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

И добави: "Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта. Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство. Това не е по конституцията на Република Северна Македония и може да взриви целия процес на интеграция на Северна Македония."

ЗА РУСКИЯ ПОСЛАНИК МИТРОФАНОВА

Румен Радев коментира исканията руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нонграта в България по следния начин:

"Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават той да бъде изгонен, трябва да отговорят на следните въпроси: беозопасно ли ще е българските моряци, които са блокирани в Украйна да бъдат изтеглени; какви са перспективите за доставка на енергоносители в България и изобщо каква ще бъде ползата за България. Обръщам се към вскички дипломатически представители в България и искам да ги призова да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят във вътрешните работи на страната"

ЗА СПОРОВЕТЕ ОКОЛО ИЗБОРА НА НОВ УПРАВИТЕЛ НА БНБ

"Решението за управител на БНБ е изцяло в правомощията на Народното дъбрание и очаквам решението - каза Радев. - Очаквам решенията да са такива, че да допринесат за стабилността на банковата ни система. Но, очевидно, колкото по политизиран е един кандидат, толкова по-трудно става".

Източик: "Сега"

Снимка: Стоп кадър/БНТ

 

 

#Румен Радев #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"