ДСБ се оплаква на ОЛАФ за „фрапантен случай на корупция“

ДСБ се оплаква на ОЛАФ за „фрапантен случай на корупция“
За „фрапантен случай на корупция“ при обществена поръчка алармира депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За „фрапантен случай на корупция“ при обществена поръчка алармира депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов в Пазарджик.

Сигналът ще бъде изпратен до главния прокурор и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), предаде bTV.

Според информацията на Атанас Атанасов една и съща фирма печели всичките шест позиции от обществена поръчка на Министерството на земеделието за доставка на хранителни продукти за социално слаби.

Освен това цените, при които печели позициите в поръчката, надвишават пазарните към дадения момент.

Поръчката на стойност над 27 млн. лв. е спечелена от фирма е ЕТ „Фантастика 95 – Георги Цанков“ - Пловдив.

Тя трябвало да достави захар, брашно, леща и други хранителни продукти, които след това се раздават на бедни по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и БЧК.

Атанас Атанасов даде пример, в който твърди, че за доставката на захар при средна борсова цена от 1,66 лв. за килограм фирмата е спечелила с цена от 1,93 лв. за килограм.

„Обществените поръчки са се превърнали в корупционен механизъм, а фирмите, които печелят, се отчитат надлежно в партийната каса на ГЕРБ. Абсолютен цинизъм е да крадеш храна от бедните“, коментира депутатът от ДСБ.

Според него корупцията в България е спаднала, защото за корупция вече се приема всяка далавера, в която управляващите не участват, а фирмите, които не се отчитат надлежно пред партийната каса на ГЕРБ, са наказани.

Обществените поръчки, които провеждат настоящите управляващи, бяха атакувани още преди седмица от неправителствена организация, която предупреди за голяма вероятност държавата да върне голяма сума пари заради „опорочени процедури“.

Наложи се ресорният министър Томислав Дончев да обяснява, че „жестоката“ контролна система пази евросредствата в страната.

#ДСБ #Атанас Атанасов #ОЛАФ #ГЕРБ #обществени поръчки #корупция #хранителни продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »