Спипаха у нас бивша румънска министърка, осъдена за корупция

Спипаха у нас бивша румънска министърка, осъдена за корупция
A A+ A++ A

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удря, която вчера беше осъдена окончателно на шест години затвор за корупция и заради опита да избяга от страната, е заловена в България и ще бъде предадена на румънските власти, съобщи БТА, цитирайки „Аджерпрес“. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Удря е била задържана около 18:30 ч. на ГКПП „Кулата“. Образувана е прокурорска преписка в Окръжна прокуратура - Благоевград, като наблюдаващият прокурор е постановил искане за задържане за 72 часа. Предстои Окръжният съд да насрочи открито съдебно заседание.

Предаването на бившата министърка на румънската страна трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение. Българските и румънските власти са в постоянен контакт, българската страна е уверила, че процедурата ще бъде извършена максимално бързо, заяви Милева, цитирана от „Сега“.

„Вследствие на предприетите действия за локализиране, постъпи информация, че автомобилът и лицето се намират в района на зоната на отговорност на ГКПП „Кулата“, за което незабавно са информирани служителите на граничната полиция. За установяване на издирваното лице са уведомени компетентните румънски власти. Незабавно беше получена европейска заповед за арест на лицето“, съобщи МВР. 

„В резултат на сътрудничеството между специализираните структури в рамките на министерството на вътрешните работи и властите в България жената, на чието име беше издадена заповед за изпълнение на присъда затвор, е открита на територията на България. Продължават специфичните дейности с оглед на предаването на жената на властите в Румъния“, посочват от румънската полиция.

Удря получила окончателна присъда часове по-рано

По-рано вчера през деня Удря беше осъдена окончателно на шест години затвор по обвинения във вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли като неоснователните исканията на Елена Удря и останалите обвиняеми по делото за анулиране на присъдите по делото „Галавечер на Буте“. 

Според прокурорите през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено от Удря, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите твърдят, че Удря е използвала популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства. 

Според телевизия „Диджи 24“ Елена Удря е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево, след което е обявена за международно издирване. Тя е напуснала страната легално, тъй като не й била наложена мярка, забраняваща това.

Не за първи път път Елена Удря бяга от страната, отбелязва телевизията. Тя направи това и през 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава тя също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика.

Тя беше заловена в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удря беше освободена и се върна в Румъния.

Коя е Елена Удря?

49-годишната Елена Удря е бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г. Тя стана известна благодарение на близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску. За кратко тя беше лидер на неговата Партия Народно движение.

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »