Фандъкова възлага проверка за „Цар Освободител“

Фандъкова възлага проверка за „Цар Освободител“
Кметът на София Йорданка Фандъкова (вдясно) провери хода на изпълнение на строително-монтажните работи на ново осветление в Борисовата градина. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проверка на реставрацията на паметника „Цар Освободител“ ще бъде направена, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Поводът за наложената проверка е коментар на председателя на Асоциацията на реставраторите в България доц. Стефан Белишки, че реставрацията на един обект, „особено такъв толкова значим“, би трябвало да следва законовите процедури.

Проверката ще трябва да установи какви законови нарушения са допуснати при реставрацията на монумента, информира БГНЕС по повод изнесената от председателя на Асоциацията на реставраторите в България Стефан Белишки информация пред Агенция БГНЕС.

„При всички случаи всеки сигнал, който се изнася, се проверява“, каза Йорданка Фандъкова.

Всички проекти и обследвания са правени от най-добрите конструктори, архитекти и скулптори и те са ексертите, които трябва да кажат „кое как и защо е направено“, смята още Фандъкова.

Тя допълни, че „в момента няколко института на БАН, няколко университета се занимават с този въпрос, така че всичко, което трябва да се направи, ще бъде направено“.

Фандъкова изтъкна, че досега паметникът „Цар Освободител“ е бил оставен на произвола на съдбата, защото той е могъл да падне във всеки момент.

„Това, което се видя при неговия демонтаж, бяха изключително компрометираните връзки между постамента и фигурите и само Господ ни запази по време на голямото земетресение през месец май, че не падна този паметник“, заяви Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че политическите заигравки по тези въпроси не са в интерес на никого и експертите са тези, които „сядат, обмислят, дават предложения и разбира се, си носят своята отговорност“.

Кметът на София припомни, че проектът се изпълнява от Камарата на строителите, а общината не е дала нито една стотинка за това.

„Смятам, че тези, които дават парите, също имат голям интерес да контролират процеса, за да се дадат толкова пари, колкото трябва“, коментира Фандъкова.

Столичният кмет каза това, след като провери хода на изпълнение на строително-монтажните работи на ново осветление в Борисовата градина.

Фандъкова увери, че срокът за завършване на първия етап – края на ноември, ще бъде спазен.

Ще бъдат монтирани над 290 стълба с кралски фенери с 380 осветителни тела. Успоредно с тях ще бъдат монтирани и над 30 камери за видеонаблюдение.

Първият етап струва над 1 млн. лева, а за 2013 г. е предвидено да се ремонтира и входът откъм езерото „Ариана“.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #Цар Освободител #паметник #реставрация #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници