Ставаме все по-бедни: Българите теглят пари, за да преживяват

Ставаме все по-бедни: Българите теглят пари, за да преживяват
A A+ A++ A

Българите теглят пари, за да преживяват, казват данни от Националния статистически институт. Развалят се депозити, за да се купува храна и да се плаща ток. В началото на миналата година депозитите са били почти 63 милиарда лева, а в края на годината стигат до 67 милиарда. Някои хора дори избират да се премястат от големия град в провинцията поради редица причини, включително и икономически.

„Българинът използва повече от 30% от доходите си за храна, защото заплатата му е ниска. Огромният проблем в момента са високите цени на енергията. Трябва да се ограничи износа на ток“, отбеляза в ефира на Nova News Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. Според нея ДДС и акцизи могат да се намалят, а спиране на вноса на руски газ ще е проблемен въпрос за цяла Европа и за България. „От следващия отоплителен сезон цените ще са много по-високи, енергийната бедност също означава болест и смърт“, подчерта тя.

Икономистът Румен Гълъбинов заяви, че намаляват ниските спестявания на хората и средствата отиват за битови нужди, а по-заможните теглят пари и влагат в имоти. Първите са по-голямата група, вторите са по-малко. „От миналата година започна увеличението на всичко, войната сега задълбочи този процес. Вече приемаме за нормално, че ще имаме двуцифрена инфлация“, посочи той и предложи освен компенсации към потребителите за високите цени на електроенергията, да се свали ДДС-то за тока. По думите му от това всички по веригата ще спечелят.

Относно ембаргото за вноса на нефт от Русия, икономистът заяви, че ще сме потърпевши, защото нашата рафинерия работи с руски нефт. „Трябва да се потърсят алтернативни източници. Въпросът за спиране на руския газ все още не е решен“, отбеляза Румен Гълъбинов.

#кредит #пари #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"