Урсула фон дер Лайен пристигна в София

Урсула фон дер Лайен пристигна в София
A A+ A++ A

Урсула фон дер Лайен ще потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в София. В рамките на визитата си в четвъртък Урсула фон дер Лайен ще потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Премиерът Петков е домакин на срещата, предаде БГНЕС.

У нас председателят на ЕК ще проведе срещи с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция.

Програмата включва също посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето училище Урсула фон дер Лайен ще се запознае с проекти на иновативни компании.

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка правителството актуализира плана.

Основните промени в областта на енергетиката включват мерки за ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове, както и за намаляване на емисиите от производство на електроенергия. Актуализираният план не съдържа проекти за изграждане на газови централи, тръбопроводи и ангажименти за затваряне на въглищни централи в следващите години.

В областта на върховенството на закона, правителството засили реформите, свързани с антикорупцията, реформите в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния сектор актуализираният план поставя като ясен приоритет железопътния транспорт чрез нови проекти за влаков състав, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линии.

Актуализираният план за възстановяване и устойчивост включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Мерки в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, закупуването на съвременна медицинска апаратура, изграждането на система за въздушна спешна помощ, както и засилване на мерките за социално подпомагане.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде директно подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.

#Урсула фон дер Лайен #Урсула фон дер Лайен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »