Дянков: Далеч сме от решението за коледни добавки на пенсиите

Дянков: Далеч сме от решението за коледни добавки на пенсиите
Симеон Дянков увери, че в Бюджет 2013 е заложен резерв за провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“, който щял да струва между 20 и 30 млн. лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството все още е далеч от решението за отпускане на коледни добавки за пенсионерите, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на кабинета, на което беше одобрен проектът за Бюджет 2013.

„Бюджетът върви по-добре от прогнозите, възможности има, но тези възможности могат да отидат и към други ресори. Далеч сме все още от такова решение“, обясни финансовият министър и призна, че не е привърженик на такава политика.

Той увери, че в Бюджет 2013 е заложен резерв за провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“, предаде БГНЕС.

Между 20 и 30 млн. лв. ще са необходими за провеждането на референдума, показват предварителните анализи на експертите.

„Парламентарната група на ГЕРБ излезе с предложение референдумът да се финансира пропорционално от субсидията на политическите партии. Ако парламентът приеме предложението на мнозинството, заложеният резерв ще отиде за други плащания в секторите здравеопазване, култура и в социалната сфера“, обясни Симеон Дянков.

Предстои до края на ноември този въпрос да се реши в парламента.

Финансовият министър представи основните параметри на Бюджет 2013. Приходите в бюджета са разчетени при икономически ръст от 1,2%.

„Това е напълно изпълнимо. Прогнозата на МВФ е 1,5%, прогнозата на Световната банка е 1,6%, прогнозата на ЕК е 1,8%“, цитира той.

Най-много са допълнителните разходи в социалната политика, което включва и индексацията на пенсиите средно с 9,3% и увеличението на минималната пенсия на 150 лв., увеличение на социалната пенсия от 100 на 110 лв., увеличение на максималната пенсия от 700 на 770 лв. Максималният осигурителен доход се увеличава от 2000 на 2200 лв.

Минималната работна заплата се увеличава от 1 януари на 310 лв. Няма обаче да има увеличение на детските и обезщетенията за майчинство.

За Симеон Дянков било важно да се вдигат заплатите и по този начин и парите, които НОИ плаща през първите 410 дни от майчинството.

В областта на образованието ще бъдат насочени общо 122 млн. лв., като с тях се увеличава единният разходен стандарт в образованието и се дават повече пари за университетите в зависимост от оценката за качество на образованието.

34,2 млн. лв. е увеличението на средствата в сектор „Култура“, като една значителна част от тези пари ще отидат в общините.

Разходите в сферата на здравеопазването нетно се увеличават с 91 млн. лв. Това увеличение отива в НЗОК. Общо в касата влизат близо 190 млн. лв. повече от 2012 г.

100 млн. лв. са трансфер, който в миналото беше в здравното министерство, но заради решението на Конституционния съд тези пари отново ще се харчат от касата. На практика в Бюджет 2013 няма да има трансфер между НЗОК и Министерството на здравеопазването.

За публична инфраструктура се дават 510 млн. лв. повече, като около 400 млн. лв. са за съфинансиране на европейски проекти.

Остава идеята част от парите от концесиите да отиват за археологически разкопки, обясни Симеон Дянков. Това ще се случи с наредба на МИЕТ, с която ще се създаде специален фонд за тази цел.

Всички приходи от приватизацията на „БДЖ - Товарни превози“ ще останат в „Холдинг БДЖ“, обеща още финансовият министър.

#икономически растеж #АЕЦ „Белене“ #референдум #НЗОК #пенсии #коледни добавки #Бюджет 2013 #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници