Кметът на Мариупол: Руснаците убиха 210 деца и изгориха живи 50 души в болница

Кметът на Мариупол: Руснаците убиха 210 деца и изгориха живи 50 души в болница
A A+ A++ A

Около 50 души са изгорели живи по време на бомбардировките на детска болница в Мариупол. Това разкри кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от украинската информационна агенция УНiАН. 

Мариупол, който доскоро беше символ на развитие, сега е почти напълно разрушен от руските нашественици, коментира той в своя Телеграм канал. 

„Над 90% от инфраструктурата на града е разрушена. Поне 40% от сградите вече не подлежат на възстановяване“, изтъкна Бойченко.

Най-голямото престъпление обаче са хилядите убити мариуполски граждани, добавя той.

„Загинаха 5000 души, от които приблизително 210 деца. Руснаците хвърлиха няколко супермощни бомби върху детската болница, разрушиха и друго лечебно заведение. Близо 50 души бяха изгорени живи. Драматичният театър, където по това време се криеха от обстрел над 900 души, също бе атакуван. Това са само няколко примера за целенасочено унищожаване на цивилно население", разказва градоначалникът. 

Междувременно вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук обвини сепаратистите от Донецката народна република, които се бият с бойците от Азов в Мариупол, че са арестували представители на Червения кръст и са ги държали почти цял ден в плен. 

Във видеообръщение тя заяви, че окупационните войски и техните ръководители от Руската федерация не допускат украинските и на международните организации да окажат хуманитарна помощ на жителите на града. 

Според нея представителите на Международния комитет на Червения кръст са имали разрешение от руската страна да пътуват до Мариупол и да евакуират хора.

Над 160 000 души в блокирания град нямат нито ток, нито лекарства и дори липсва вода. Руснаците блокирали достъпа до хуманитарна помощ, за да принудят защитниците на Мариупол да се предадат, съобщава УНiАН.

Според руски медии пък в момента се водят боеве в района на Азовстал, където са се барикадирали бойците от полк „Азов“. 

Очаква се предислоцираните руски войски да се опитат да обградят армията на Украйна в Донбас.

#Мариупол #геноцид #война #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"