Заради инфлацията: Властта подготвя антикризисни мерки

Заради инфлацията: Властта подготвя антикризисни мерки
A A+ A++ A

Правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки за бизнеса и домакинствата да се справят с растящата инфлация.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че мерките ще са готови до десетина дни, но ще трябва да минат за одобрение от Народното събрание. Те ще започнат да действат преди актуализация на бюджета от юли.

"Инфлацията не е временно явление и военният конфликт в Украйна няма да бъде разрешен в следващите няколко месеца. Той ще бъде продължителен от типа на военните конфликти в Босна, Сирия, Чечня. Затова трябва по-сериозен общоевропейски подход и координарани решения, за да не се получат дисбаланси в отделните страни-членки", заяви Василев.

Във вторник МФ публикува пролетната си макроикономическа прогноза, според която средногодишната инфлация за 2022 г. ще бъде 10.4% - далеч над заложените в бюджета 5.6%.

По думите на финансовия министър българският бизнес е получил до момента най-широката антикризисна програма в ЕС като дял от БВП. Става дума за компенсациите за увеличената цена на електроенергията, помощите за топлофикациите заради природния газ, както и компенсациите на ЕРП-та заради задържаните цени на тока за бита на нивото от юли 2021 г. Всичко това е на стойност почти 4 млрд. лв. или 3% от БВП, заяви Василев. 

Той припомни още, че КЕВР и енергийното министерство разработват механизъм и законови промени, с които бизнесът ще може да купува дългосрочно по-евтина електоренергия, вместо да очаква компенсации.

Отделно министерството на земеделието предприемало мерки за осигуряване на по-евтини торове за земеделските стопани.

Василев обаче не спомена какво се случва със схемата за изкупуване на близо 1 млн. тона пшеница и слънчоглед. Първоначалната схема се провали, след като избраната фирма "Сортови семена" отказа да участва в сделката. Тя бе заменена с друга държавна фирма - "Врана", но все още няма информация да е заявила количества зърно на Софийска стокова борса.

#Асен Василев #инфлация #антикризисни мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници