Борисов: С транспортни хеликоптери не можем да се бием в Сирия

Борисов: С транспортни хеликоптери не можем да се бием в Сирия
По време на срещата между Борисов, Цветанов и Наполитано в София във вторник България и САЩ подписаха споразумение за борба с тежката престъпност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България с транспортни хеликоптери не може да ходи да се бие в Сирия, обяви премиерът Бойко Борисов след разговора си с министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано.

По време на срещата в София във вторник България и САЩ подписаха споразумение за борба с тежката престъпност.

Министър-председателят на България изрази убеждението, че „когато някой стреля със снаряди и убие невинни хора, трябва да бъде заклеймен“, но според него „Турция няма да влезе в Сирия да се бият“.

„Нашите „Кугъри“ могат да пренасят багаж или хора, ако трябва да закараме десетина души. Позицията на България винаги е била ясна и точна – срещу войната, срещу каквито и да е конфликти, разрешавани с военни действия. На никого войната не е донесла нещо добро“, каза Бойко Борисов, цитиран от БТА.

„Когато самата Сирия се извини на Турция за невинните граждани, ние какво трябваше да кажем – не можем да чакаме другите държави да изкажат позиция, а точно обратното. Убеден съм, че когато някой стреля със снаряди и убие невинни хора, трябва да бъде заклеймен“, категоричен бе Бойко Борисов.

Не бихме могли да имаме друга позиция, има изстреляни снаряди към Турция, има пострадали беззащитни хора, мотивира се премиерът.

По думите му България ще изпълнява стриктно това, което НАТО реши във връзка със Сирия.

Той призова касапницата и братоубийствената война в Сирия да спрат, да спре „рушенето на една прекрасна държава“.

Вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че тази нощ са били забелязани 16 души от видеосистемата в близост до границата, но преди да влязат на територията на страната, и благодарение на реакцията на турските власти, те са били задържани.

#Бойко Борисов #Джанет Наполитано #премиер на България #България #САЩ #Турция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници