Властта поиска от Радев главата на шефа на НСО

Властта поиска от Радев главата на шефа на НСО
A A+ A++ A

"На оперативно заседание на Министерски съвет прие единодушно решението да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев". Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

"Мотивите за това предложение се основават на действията на генерал Тонев - предаване на видеоматериалите от служебните входове на МС, което се е извършило при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет", добави тя.

По думите й Министерския съвет счита това за абсолютно недопустимо.

Бориславова добави, че на територията на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура.

"Тук има защитени свидетели, които искат да подават информация. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността, наличността на подателите на сигналите и се застрашават техните права", каза още тя.

Освен това според Бориславова по официална информация, предоставена и на президента на Република България, съществували съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО.

"Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на НСО", заяви началникът на кабинета на Кирил Петков.

#Лена Бориславова #правителство #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"