Турция заплаши Сирия с „още по-мощен отговор“ на атаките

Турция заплаши Сирия с „още по-мощен отговор“ на атаките
Началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Неджет Йозел лично инспектира позициите на турската армия в пограничните райони със Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция заплаши Сирия с „още по-мощен отговор“, ако продължи с обстрела на турска територия.

„Ние отговорихме на сирийския обстрел. Ако продължат, ще отговорим по още по-мощен начин“, заяви началникът на генералния щаб на турските въоръжени сили генерал Неджет Йозел, цитиран от АФП и бТВ.

От вторник той лично инспектира позициите на турската армия в района на селището Акчакале, където миналата седмица загинаха петима души в резултат на сирийски минометен обстрел.

Висшият военен е подчертал, че турският отговор на сирийската бомбардировка е провокирал „сериозни загуби“ в Сирия, без да уточнява подробности.

След обстрела на Акчакале на 3 октомври турската армия отговаря на всеки изстрел от сирийска територия, като взема на прицел позиции на верните на Башар Асад войски.

Същия ден парламентът на страната гласува едногодишен мандат на правителството за военна операция срещу Сирия в случай на продължаваща агресия.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Турция и Сирия да „избягват ескалацията“ и да „проявяват сдържаност“.

„НАТО е Алианс на солидарността и разбира се, Турция може да разчита на тази солидарност“, подчерта още Андерс Фог Расмусен.

Като член на НАТО, съгласно член V на договора, Турция има правото да поиска военна помощ в случай на нападение срещу нейна територия.

До момента Анкара е задействала единствено правата си по член ІV, който е свързан с консултации между членовете на Алианса.

От началото на конфликта в Сирия през март 2011 г. на турска територия се намират над 100 000 сирийски бежанци.

#Сирия #Турция #Акчакале #НАТО #Андерс Фог Расмусен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници