Фермерите се надяват на Бойко

Фермерите се надяват на Бойко
Надеждите на протестиращите фермери са съсредоточени в премиера Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестиращите с тракторите си в центъра на София фермери се надяват на добрата воля на премиера Бойко Борисов за разрешаването на проблема със субсидиите им.

170 трактора заеха през нощта позиции около Храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София.

Радослав Христов, председател на Асоциацията на зърнопросиводителите, се извини на хората в София за създадените неудобства по bTV сутринта във вторник.

По думите му всички машини са пристигнали пред храма до 1 ч. след полунощ.

Протестът на фермерите пред храма е от 12 до 13 ч., след което тръгва шествието до Министерски съвет.

„Надяваме се премиерът да каже най-накрая тежката си дума, да ни приеме и да разберем най-накрая дали сме излъгани, или не сме излъгани, дали ще се водят преговори за изпълнението на финансовата рамка, ще се подават ли оставки или не. В крайна сметка и самият протест е форма на диалог“, каза Христов.

Шествие с машини няма да има, защото общината не е дала разрешение за това.

„Ние сме дошли за конструктивен диалог, искаме да има правила и принципи в сектор „Земеделие“. Тъй като споразумението със сектора е част от тези правила, а подписите на министър Дянков и министър Найденов стоят под това споразумение, което не е спазено, затова искаме техните оставки“, каза изпълнителният директор на асоциацията Наталия Тодорова.

Първите паркирали пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“ взеха багажа си и зачакаха колегите си, за да отидат заедно в резервираните хотели.

На групи изморените от часовете, прекарани в път, земеделци, поеха пътя към хотелите. Нощувките им там са поети от работодателите. По-пестеливите предпочетоха да спят при близки и приятели.

Зърнопроизводителите обясниха, че охраната на тракторите им през нощта е поверена на охранителна фирма.

#Радослав Христов #Асоциацията на зърнопроизводителите #фермери #протести #субсидии #трактори #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Министър на финансите #Симеон Дянков #Св. Александър Невски #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници