Експерти: Възможно е бензинът да стигне 4 лева за литър

Експерти: Възможно е бензинът да стигне 4 лева за литър
A A+ A++ A

Според експерти сценарий, при който бензинът ще стигне четири лева, е напълно реалистичен. Това би се случило, ако Европа наложи ембарго на руския петрол. Новият пакет от санкции срещу Русия все още е на ниво дебати. 

Новият пакет от санкции, който подготвя Европейският съюз, е в отговор на убийствата на цивилни граждани в Буча. А дебатите за ембарго срещу Москва се очакват в сряда. И така, според енергийни експерти, ако руският петрол за Европа спре, е възможно цената на барел да достигне до 200 долара. При подобен сценарий литър бензин у нас от най-масовия тип А95 ще струва около 3 лева и 50 стотинки.

На този фон от Министерството на финансите направиха разчети, според които годишната инфлация в страната ще достигне 10 процента. Повишението в цените на горивата се очаква да бъде в рамките на 25 на сто в края на годината. А всичко това, по думите на експерти, ще забави икономическия растеж на България. 

Георги е шофьор от над 20 години. Кара автомобил на метан. Няколко часа по-рано останал неприятно изненадан, когато заредил автомобила си, разказва НОВА.

„Тази сутрин в Русе заредих на 3,50. Метан. A тук е 3,16 лева. Безумие! Според мен това е спекула“, категоричен е той.

Казва, че въпреки растящите цени на горивата, ще продължи да шофира. Но ще се наложи да се лиши от друго. 

„Трудно. Нещо ще се мисли, нещо ще се прави, работата няма да спре, животът няма да спре“, смята Георги.

За последните шест месеца най-масовият тип бензин А95 е поскъпнал с около 30 процента. При дизела и метана поскъпването е съответно с 33 и 57 на сто. Според експерти цената ще продължи да се катери нагоре, ако Европейският съюз наложи ембарго върху доставките на руски петрол.

„Европейският съюз към момента внася около 27 процента от суровия си петрол и около 47 процента от горивата от Русия“, казва енергийният експерт Явор Куюмджиев. 

Така, заради зависимостта на Европа от руски енергоизточници, в хипотезата на ембарго, котировките на международните борси щели да скочат шоково. В момента петролът се търгува за малко над 100 долара за барел.

„Някои анализатори казват, че може да стане 200, а други, че дори може да стигне до 300 долара“, заяви Куюмджиев.

И тъй като, според експерти, цената на колонката у нас зависи от стабилността на борсите, то литър гориво в България скоро можел да струва с около 50 стотинки по-скъпо. 

„Между 30 и 50 стотинки на литър е възможното увеличение, ако изобщо спре суровината да пристига от Русия“, казва и Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„Вероятно 3,50 ще ни се струва евтина цена за горивата. 4 лева може да се случи при 200 долара на барел“, отбелязва енергийният експерт Мартин Владимиров.

По думите на Явор Куюмджиев спирането на руския петрол ще постави България пред нова дилема.

 „Ако тези потоци спрат ние ще трябва да возим не само петрол, но и горива. Което означава, че трябва да се направят терминали за тяхното приемане, трябва да се намерят кораби за транспортиране“, заяви Куюмджиев.

Но дори и без ембарго и въпреки намерението на САЩ да освободят част от петролния си резерв, цените на колонката ще останат високи, предупреждава Бенчев.

„Това е едно краткосрочно решение в рамките на няколко месеца“, каза той.

В случай че Европа наложи ембарго повишението на цените у нас ще се усети с месец закъснение. 

#цена на бензина #горива #санкции срещу Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"