Зеленски пред ООН: Руските войски вилнеят като “Ислямска държава“ (ВИДЕО)

Зеленски пред ООН: Руските войски вилнеят като “Ислямска държава“ (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски да говори пред Съвета за сигурност на ООН на фона на глобалните протести, които предизвикаха звеските убийства на цивилни от руски войски. В обръщението си, излъчено пред Съвета, Зеленски изтъкна, че руските войски продължават да убиват цивилно население в страната му.

Той направи обръщението си, след като масов гроб и тела на цивилни, някои от тях с вързани ръце, бяха открити в град Буча, край Киев. Зеленски, който посети Буча в понеделник, описа убийствата като военни престъпления, които ще бъдат ''признати от света за геноцид''. Русия отказва да поеме отговорност за зверствата и твърди, че кадрите, които обиколиха света са монтирани.

"Хората са застрелвани на улицата, в домовете им, хвърляни са в кладенци, мачкани от танкове по средата на пътя "просто за удоволствие" от руските войници. Жени са изнасилвани пред децата им, намерихме хора с прерязани гърла и отсечени крайници - каза Зеленски. - Руските военни издирват и целенасочено убиват всеки, който служи на страната си. Те убиха цели семейства, възрастни и деца и се опитаха да изгорят телата им."

Той повтори и пред ООН твърдението си, че действията на руските войски са много подобни на тези на терористичната групировка "Ислямска държава", и че пропагандата на Путин се стреми да "пренесе" собствената му омраза в други страни извън Украйна.  

"Къде е сигурността, която трябва да осигури Съветът за сигурност? Къде е мирът? Къде са гаранциите, които ООН трябва да даде?", обърна се Зеленски към аудиторията. 

И добави, че светът тепърва ще установи още много военни престъпления, извършени от руските войски и в други части на Украйна. 

"Местоположението може да бъде различно, но жестокостта е една и съща, престъпленията са едни и същи и последствията трябва да са неизбежни", посочи Зеленски.

Той добави, че се обръща към Съвета за сигурност "от името на жертвите на Русия", пише "Сега".

Междувременно френският прокурор за борба с тероризма обяви във вторник, че е започнало разследване на руски военни престъпления с участието на френски граждани в три украински града, извършени между 24 февруари и 16 март.

Снимка: Стоп кадър

#Володимир Зеленски #ООН #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"