ЕС затваря пристанищата си за Русия

ЕС затваря пристанищата си за Русия
A A+ A++ A

ЕС обещава oще санкции срещу Кремъл, а посланиците ще се срещнат в сряда, за да решат какви стъпки да предприемат.

''Новите санкции вероятно ще бъдат приети утре“, каза френският министър по европейските въпроси Клеман Бон.

О️чаква се Европейският съюз да забрани на руски кораби да влизат в пристанища в рамките на ЕС. Ще се преустанови износът за Руската федерация на полупроводници, машини и транспортно оборудване в размер на 10 милиарда евро. Забранява се участието на руски компании в обществени поръчки в ЕС и всякаква финансова подкрепа за руски държавни агенции. Забранява се вносът на въглища от Русия в размер на 4 милиарда евро годишно, както  транзакции с четири руски банки, включително VTB. Ще бъде въведена забрана за руски и беларуски автотранспортни оператори.

В момента ЕС подготвя и нови санкционни списъци с физически лица.

Среща в Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски в Киев тази седмица, написа в Туитър главният говорител на ЕК Ерик Мамер, потвърждавайки изявлението в понеделник на словенския премиер Янез Янша.

Посещението в украинската столица ще се състои преди събота, когато фон дер Лайен ще присъства на събитието Stand Up For Ukraine във Варшава, добави Мамер. Събитието, организирано съвместно от от фон дер Лайен и канадския премиер Джъстин Трюдо, ще събере пари за украинските бежанци.

Снимка: Пристенище Бургас

#ЕС #санкции #Русия #пристанища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »