Зеленски: Жестокостите на Русия затрудняват преговорите

Зеленски: Жестокостите на Русия затрудняват преговорите
A A+ A++ A

Украинският президентът Володимир Зеленски заяви, че за Украйна е станало по-трудно да преговаря с Русия, след като Киев е осъзнал мащаба на жестокостите, които се предполага, че са извършени от руските войски в Украйна, съобщи Ройтерс.

"Това са военни престъпления и ще бъдат признати от света като геноцид", заяви Зеленски, говорейки по националната телевизия от град Буча в Киевска област, където бяха открити тела на вързани хора, застреляни от близко разстояние, масов гроб и други признаци за  екзекуции на територията, отвоювана от руските войски.

Зеленски, който беше с бронежилетка, бе заобиколен от украински военнослужещи. "Много е трудно да се говори, когато виждаш какво са направили тук", каза той и добави, че колкото по-дълго Руската федерация протака преговорите, толкова по-лошо ще е за нея, за  ситуацията и тази войната. "Знаем за хиляди убити и измъчвани хора, с отрязани крайници, изнасилени жени и убити деца", каза още президентът.

Русия, която нахлу в Украйна на 24 февруари, отрича да е нападала цивилни граждани по време на действията си, които нарича "специална военна операция".

Жителите на Киев, които са се евакуирали в по-безопасни региони, трябва да изчакат още няколко дни, преди да се върнат в столицата на Украйна, заяви кметът Виталий Кличко. "Първо, в момента в Киевска област има денонощен комендантски час . Второ, в някои градове близо до Киев е вероятно руските окупатори да са оставили противопехотни мини, вероятно има и много невзривени боеприпаси, каза Кличко.

Върнати украински военнопленници смятат, че отношението към тях от страна на Русия, докато са били в плен, е нарушило Женевските конвенции, заяви днес украинският омбудсман Людмила Денисова. Тя каза, че някои бивши пленници са съобщили, че са били държани в мазета, отказвана им е била храна и са били принуждавани да събличат униформите си.

Женевските конвенции определят международните стандарти за хуманно отношение към военнопленниците. Русия не е реагира засега на казаното от Денисова.

#Зеленски #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"