Сателитни снимки показват масов гроб в Буча, докато руснаците са още там

Сателитни снимки показват масов гроб в Буча, докато руснаците са още там
A A+ A++ A

Сателитни снимки показват масов гроб в Буча, докато руснаците са още там, обяви „Ройтерс“ като се позова на информация от американската частна компания Maxar Technologies. Именно от там са кадрите с цивилни жертви от руското нападение над Украйна.

Maxar Technologies, съобщи, че първите признаци за изкопаване на масов гроб до църквата „Св. Андрей Първозвани и Вси Светии“ са от 10 март -  близо три седмици преди руската армия да напусне района.

 

На последните кади от 31 март ясно се вижда изкопаният ров, който е дълъг близо 14 метра.

Чуждестранни журналисти, влезли в Буча, разказват, че само на една от улиците е имало над 20 трупа. Според регионалната полиция на Киев и местни жители в масовия гроб са погребани поне 150 души, а кметът на Буча твърди, че жертвите са поне 300, предаде bTV.

Версията на Русия остава непроменена - според Москва това е „антируска инсценировка“ с подреждане на мъртви тела за имитиране на „фалшиво нападение“, разпространявана от Украйна и Запада с цел дискредитиране на Москва, съобщи „Дневник“ като се позовава на ТАСС.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отхвърли всякакви обвинения, свързани с убийството на цивилни, а фактите и хронологията на събитията в Буча не подкрепяли украинската версия за събитията. Той призова международните лидери да не бързат с присъди.

Великобритания блокира снощи опита на Русия да свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на „украински провокации“ в Буча, но днес Москва заяви, че продължава с нов опит.

#война #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници