Международните профсъюзи: МВФ и ЕС доведоха България до катастрофа

Международните профсъюзи: МВФ и ЕС доведоха България до катастрофа
Според доклада заради подчиняването на политиките на МВФ и ЕС българските работници и служители са най-силно ощетените в рамките на Съюза. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Международната конфедерация на профсъюзите (CSI), която защитава правата на 175 млн. трудещи се по света, предупреди, че препоръчваната от Международния валутен фонд политика на рязко съкращаване на бюджетните дефицити може да доведе до засилване на „социалните вълнения“.

В доклада на CSI се споменава за негативното въздействие на тази политика върху България и други страни от ЕС, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Докладът на CSI е публикуван в Токио във връзка с официалното начало в петък на годишното общо събрание на МВФ и Световната банка.

„Международните финансови организации, включително МВФ, поставят ударението върху намаляването на публичните дефицити, без да ги е грижа за неговото въздействие върху трудещите се, които остават без работа или им се орязват заплатите“, заявява в доклада генералният секретар на CSI Шарън Бъроу.

Тя дава за пример Гърция и Индонезия, където тази политика предизвиква социални вълнения на разгневените трудещи се.

Особено внимание в доклада се обръща на България, „която в продължение на 10 години беше насърчавана от МВФ и ЕС да прилага стратегия на ниски заплати и гъвкавост в пазара на работната ръка“.

„Подчиняването на тези директиви доведе страната до катастрофа и българските работници и служители бяха едни от най-силно ощетените в рамките на ЕС от 2008 г. насам“, обяснява синдикалната конфедерация.

В доклада се отправят критики към абсурдността на драстичните реформи в пазара на работната ръка, натрапени също на Гърция, Португалия, Испания и Италия.

#Международната конфедерация на профсъюзите #България #Международния валутен фонд #МВФ #Европейския съюз #ЕС #Индонезия #Гърция #Токио #Шарън Бъроу #Португалия #Испания #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници