Ще преименуват ли две ключови места в София в знак на солидарност с Украйна

Ще преименуват ли две ключови места в София в знак на солидарност с Украйна
A A+ A++ A

Пространството пред посолството на Руската федерация да носи името „Героите на Украйна“ предлагат общинските съветници от „ГЕРБ-СДС“ Малина Едрева и Борислав Бориславов, и от „Демократична България“ Веселин Калановски, съобщиах от Столичен общински съвет (СОС).

Тяхно е предложението и пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ да бъде наречено на името на Борис Немцов. В момента и двете пространства са безименни. 

„Предложението ни за именуване е мотивирано, преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за именуване, декларации, събития и протести, включително и пред посолството на Руската федерация“, се казва в доклада за именуване на площадното пространство в район „Изгрев“ с името „Героите на Украйна“. 

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на Борис Немцов, общинските съветници посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната.

Малина Едрева и Борислав Бориславов от групата на „ГЕРБ-СДС“ и Веселин Калановски от „Демократична България“ посочват, че София може да стане част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и да застане редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобни решения се обсъждат или вече са взети. Името на Борис Немцов пък носят площади във Вашингтон, Вилнюс, Прага и Киев.

„Време е София да демонстрира своята подкрепа към онези граждани на Русия, които мечтаят и се борят за свобода и демокрация в собствената си страна и заплащат за това с живота си“, се казва в доклада. 
 
Предстои двете предложения да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

#Украйна #война #Русия #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »