Таксиджиите избухнаха: Излизаме на протест, ако нямаме помощи

Таксиджиите избухнаха: Излизаме на протест, ако нямаме помощи
A A+ A++ A

Заради високите цени на горивата автобусни превозвачи и от Националния таксиметров синдикат са поискали среща на 12 април с правителството, за да може държавата да компенсира бранша. Това каза за Петър Владимиров от таксиметровия синдикат пред БНР.

С увеличението на природния газ от 1 април, такситата работят на себестойност и не реализират печалба. Горивото, което използват, се е увеличило с 200 процента за последните 7 месеца.

Владимиров каза още, че ако превозвачи не получат исканата от държавата помощ, ще излязат на протест:

“На 12 април след среща, която ще бъде между правителството и бранша не се ли вземат някакви радикални мерки, не поемат ли ясни ангажименти, НТС обявява стачна готовност и сме готови на всичко да защитим колегите си и бранша си. Ние сме на ръба на оцеляването. Не може ние да работим за жълти стотинки при положение, че плащаме толкова много данъци на държавата, да намери начин, както примерно да речем земеделските производители получават компенсация за декар примерно еди-колко си литра гориво. Ние примерно искаме компенсации, да речем сто километра компенсация за разликата в горивото. Ние не сме социална услуга. Това, че в момента общината ни е наложила минимална и максимална тарифа, тя беше съобразена с едни цени на горивата, сега вече са различни”.

Инфлацията е довела и до увеличаване на разходите за поддръжката на автомобилите.

Припомняме, че от 1 януари 2022 година всички таксита в София  извършват превози на цени по-високи с около 30 процента. Най-ниската тарифа за километър пробег през деня е  1,05 лева, а  за нощните курсове минималната ставка за километър превоз е 1,21 лева.

 

#такси #протест #пари помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай