Цените на имотите летят стремглаво нагоре! Непосилни са за повечето българи

Цените на имотите летят стремглаво нагоре! Непосилни са за повечето българи
A A+ A++ A

С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас след началото на войната в Украйна, съобщават управители на агенции за недвижими имоти.

"Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов изтъкна, че имотите поскъпват заради покачването с много на себестойността. Преди войната в Украйна себестойността е била 27%, а в момента гони 40%.

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от огромната парична маса, която се напечата в САЩ и Европа за преодоляване стреса от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я управляват. Трябваше да се каже кой ще ги плати тези напечатани пари", обясни гостът на "България Он Еър".

Според него в момента имаме неуправляема инфлация, която се съпровожда от спекула.

"Много колеги, а и собственици, не предлагат апартамент на пазара, защото знаят, че цената много се качи. Това още повече намалява предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този хаос в икономиката? Тарикати и спекуланти. Губят гражданите и производителите. Големият проблем за обществото са обществените поръчки, а те са стопирани в момента. Никой не подписва нови договори", каза още Шопов.

И подчерта, че гуверньорите на националните банки и финансовите министри трябва да вземат единно решение как да се функционира в този случай. В момента целия негатив трябва да поеме гражданинът.

Шопов акцентира, че в момента няма дефицит на строителни материали, а проблемът е в себестойността. Засега няма и фалити на фирми.

"За добро или за лошо, от 30 г. в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", подчерта председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

Шопов добави, че 7% от БВП идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и семейството си от строителство. До момента няма освободени работници в строителните компании.

"София е най-неуплътненият град в света. Има изключително много терени, но няма обществена воля да се прави инфраструктура, така че стоката да се изравни с търсенето. 30 г. търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика", заключи гостът.

#имоти #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"