Официално: "Газпром" поиска да плащаме газа в рубли

Официално: "Газпром"  поиска да плащаме газа в рубли
A A+ A++ A

В петък вечер България е получила официално искане от страна на "Газпром експорт" да плаща газа в рубли. Това съобщи тази сутрин пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов. Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира той. "Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим", каза още Николов. 

ПРЕГОВОРИ

"Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3", коментира Николов по повод меморандума, подписан от правителството.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено, са намеренията, че на фона на това къде се намира България, те са изразили намерение да участват в прехода", каза още енергийният министър. На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин - да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона, допълни той.

В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение и с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел, съобщи министърът. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, твърди той.

#Александър Николов #руски газ #рубли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"