„Германия не заслужава ТОВА“, сочат немските медии след визитата на Меркел в Гърция

„Германия не заслужава ТОВА“, сочат немските медии след визитата на Меркел в Гърция
Гръцките демонстранти, облечени като хитлеристи, в знак на протест срещу визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германската преса се обедини в отвращението си от поведението на част от гръцките демонстранти, които бяха облечени в нацистки униформи и развяваха свастики в знак на протест срещу посещението на канцлера Ангела Меркел в Атина.

„Германия не заслужава ТОВА“, е записано на главната страница на всекидневника „Билд“, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Отвратителни протести срещу Меркел в Атина. И продължаваме да им плащаме“, допълни вестникът.

„Достатъчно! Едва ли има нещо по-неблагодарно от това... Тази Гърция, която излезе в центъра на Атина вчера, не принадлежи към еврото“, отсече още медията.

Визитата на Меркел, която бе първата й след началото на кризата в Еврозоната преди три години, бе белязана от по-мек тон и похвали за положените от Атина усилия.

Канцлерът дори окуражи страната да продължи по „трудния път“ на реформи.

Повечето германски медии обаче осъдиха визитата като провал, що се отнася до сближаването на двете страни, тъй като мнозинството от гърците продължават да винят Меркел за затягането на коланите.

„Посещението бе знак на добра воля, но остава под съмнение дали тихият й израз на симпатия ще бъде чут от демонстрантите“, коментира „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

„Едва когато гърците осъзнаят, че „Четвъртият райх“ не е виновен за мизерията им, ще видят светлината в края на тунела, която канцлерът запали“, пише още изданието.

Гръцките медии също не останаха безучастни, като и там коментарите бяха доста остри, но в обратната посока.

„Меркел дойде, видя, обеща“, пише лявоцентристкият вестник „Та неа“ до карикатура на Меркел като скулптура без ръце.

Опозиционният вестник „Авги“ видя „подкрепа“ към гръцкото правителство във визитата на германския канцлер, като обаче подчерта, че тя ще се обърне срещу кабинета, защото Меркел „дойде да вземе, не да даде“.

#коментари #дългова криза #ЕС #Атина #Гърция #Германия #Канцлер на Германия #Ангела Меркел #медии #печат #гръцки печат #Европейски съюз #визита

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"