Три чаши кафе дневно пазят от инфаркт

Три чаши кафе дневно пазят от инфаркт
A A+ A++ A

Учените отдавна спорят за въздействието на кафето върху сърцето. Нови изследвания показват, че противно на общоприетото схващане, кафето намалява риска от сърдечносъдови заболявания, пише „Daily Express“.

Не съществува консенсус относно вредата или ползата от кафето за здравето на сърцето, но е широко разпространено мнението, че високите концентрации на кофеин в организма могат да имат опасни ефекти върху този орган. Някои проучвания обаче оспорват тази теза, като показват, че напитката може да предотврати навлизането на калций в артериите.

Националната здравна служба на Великобритания описва инфаркта като "опасно състояние, при което притокът на кръв към сърцето е внезапно блокиран". Има определени признаци, които се проявяват преди началото на атаката, така че бързата реакция е от ключово значение за оцеляването. По-рано кафето се смяташе за вредна напитка за хората, страдащи от сърдечни заболявания, но изследванията показват, че то може да предотврати навлизането на калций в артериите, което помага за предотвратяване на инфаркти.

Въпреки че много хора смятат, че кафето съдържа само кофеин, това не е така. Кафето на зърна съдържа много важни за здравето компоненти. Кафето е отличен източник на полезни антиоксиданти, които намаляват вероятността от появата на много хронични заболявания. Според първоначалните проучвания пиенето на 3 до 5 чаши кафе дневно може значително да намали количеството калций, което навлиза в коронарните артерии.

В проучването, проведено в Южна Корея, са участвали 25 000 мъже и жени. По време на предварителния медицински преглед не са открити признаци на сърдечно заболяване при нито един от участниците. След като участниците в изследването попълват специален въпросник, учените установяват, че при тези, които пият от три до пет чаши кафе дневно, калцият в артериите е с 40% по-малко. Тези, които пият само по една чаша всеки ден, имат само 23% по-малко калций в артериите си.

С напредването на възрастта хората стават по-уязвими към заболявания, свързани с натрупването на калций в артериите. Плаките, които се образуват от излишния калций, могат да покрият стените на аортата и други съдове, водещи към сърцето, като нарушават притока на кръв и увеличават риска от запушване на кръвоносните съдове.

 Резултатите, публикувани през 2015 г. в списание „Heart“, противоречат на първоначалните заключения на учените, че пиенето на кафе увеличава риска от сърдечен удар с 60%. Новото проучване показва ползите от кафето, като доказва, че напитката може да намали вероятността от ранна смърт вследствие на сърдечни проблеми.

Професор Питър М. Кистлер, ръководител на отдела за изследване на аритмията в Baker Heart Institute, Австралия, и водещ автор на статията, казва: "Тъй като кафето ускорява сърдечния ритъм, някои хора се притесняват, че пиенето му може да предизвика или да изостри сърдечните проблеми. Поради този страх много здравни специалисти съветват пациентите си да спрат да пият кафе. Но данните показват, че както здравите хора, така и тези със сърдечни заболявания трябва да бъдат насърчавани да консумират напитката ежедневно. Установихме, че кафето не вреди на здравето на сърцето или дори му помага."

Снимка: wallbox.ru

 

 

 

#кафе #инфаркт #предпазва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"