Euronews: Латвийският парламент забрани използването на символите Z и V заради Русия

Euronews: Латвийският парламент забрани използването на символите Z и V заради Русия
A A+ A++ A

Парламентът на Латвия гласува да забрани използването на символите Z и V заради употребата им от руската армия по време на войната в Украйна, съобщава Euronews.

Депутатите гласуваха в четвъртък да забранят на хората да показват символи на военна агресия и военни престъпления на публични събития.

Всеки, който бъде признат за виновен по новия закон, ще бъде глобен до 350 евро, докато компаниите могат да бъдат глобени до 2900 евро.

Латвийският парламент (Сейм) обяви в изявление, че промяната на закона за обществените събития е „спешна”.

„Едновременно с това, че осъждаме военните действия на Русия в Украйна, ние трябва да заемем твърда позиция срещу символите във възхвала на руската военна агресия“, заяви Артус Кайминьш, председател на латвийската комисия по човешките права и обществените въпроси.

„Буквите „Z“, „V“ или други символи, използвани за такива цели, нямат място на публични събития“, добави той.

В Латвия вече действа забрана на символи, които насърчават или прославят нацистки или комунистически режими, освен когато се използват за „образователни, научни или художествени цели“.

На гражданите вече е забранено да провеждат каквито и да било събития в рамките на 200 метра от паметник на съветската армия или свързани с нейната окупация на Латвия по време на Втората световна война.

През последния месец символът „Z“ се превърна в често срещана гледка на руските военни превозни средства и акаунтите в прокремълските социални медии.

Руското министерство на отбраната също използва буквата „V“ във връзка с войната в Украйна. Нито една от тези букви не съществува в руската азбука.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова за универсална забрана на политическото използване на буквата “Z” след инвазията.

Депутатите в друга балтийска страна, Литва, също обсъждат забрана на черно-оранжевата „георгиевска лента“ и символа „Z“.

Федералните власти в Германия също приветстваха решенията на някои държави да разследват дали отделните случаи на употреба на „Z“ представляват престъпни деяния.

#Латвия #Русия #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"