Пловдивската адвокатска колегия започна проверка срещу скандалната Елена Гунчева

Пловдивската адвокатска колегия започна проверка срещу скандалната Елена Гунчева
A A+ A++ A

Срещу депутатката от “Възраждане" Елена Гунчева е започнала дисциплинарна проверка на Адвокатската колегия в Пловдив, чийто член е народната избраничка. Това става ясно от отговорите на колегията на въпросите на колегите от в-к “Сега" дали ще има проверка срещу нея във връзка с нейни действия и изказвания.

В последните десетина дни острието на националистическата партия Гунчева се замеси в международен скандал. Със статус във Фейсбук от 18 март, в който тя изразява надежда, че Русия може да бомбардира с високоточкови оръжия българския Министерски съвет, ако правителството реши да изпрати оръжия на Украйна. “Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата", написа Гунчева. Освен острата реакция на над 30 посланици, Гунчева предизвика и проверка на специализираната прокуратура за престъпление срещу републиката.

Текстът от НК, който прокуратурата цитира, гласи: “Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката". Междувременно Гунчева премахна статуса си и обяви, че това е било шега.

По публикация в медиите за скандала от 29 март срещу Гунчева е образувана дисциплинарна преписка. Изпратено й е съобщение, че в 7-дневен срок може да даде обяснения. След този срок преписката ще бъде внесена в Адвокатския съвет в Пловдив и ще бъде разпределена на докладчик, обясняват от колегията.

Тази преписка е втората срещу Гунчева. На 28 март срещу адв. Елена Гунчева е подаден сигнал по електронната поща за други нейни публикации във Фейсбук, по който е образувана дисциплинарна преписка. Тя отново е на етап даване на възможност на адв. Гунчева за даване на обяснения, се казва в отговорите до “Сега".

Законът за адвокатурата регламентира, че дисциплинарно производство може да се образува по сигнали или публикации в медиите, в които се съдържат достатъчно данни за извършено дисциплинарно нарушение. Първо се прави проверка, след която адвокатският съвет се произнася с решение за образуване или отказ да се образува дисциплинарно дело.

Нарушаването на професионалната етика, морала и колегиалността спрямо други адвокати, както и уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са сред нарушенията по закон. Най-лекото дисциплинарно наказание е порицание, а най-тежкото – лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

#Елена Гунчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"