Пентагонът: Не е ясно дали руският военен конвой край Киев вече въобще съществува

Пентагонът: Не е ясно дали руският военен конвой край Киев вече въобще съществува
A A+ A++ A

Пентагонът заяви, че не е ясно дали е останало нещо от огромния конвой от военни автомобили, който бе дълъг над 60 км, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не знам дори дали още съществува на този етап. Те така и не изпълниха мисията си", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Закъсалата автоколона стана символ на трудностите, които Русия изпитва на бойното поле. Тя бе атакувана многократно от украинските сили през първите седмици на продължаващата вече над месец инвазия.

Украинското правителство заяви, че руските сили са блокирали 45 автобуса, изпратени, за да евакуират цивилни от обсадения град Мариупол, и само 631 души са успели да се измъкнат от обсадата с личен транспорт, предаде Асошиейтед прес.

Дванайсет украински камиона успяха да доставят хуманитарна помощ за Мариупол, но провизиите са били иззети от руските сили, каза снощи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

Според украински представители десетки хиляди хора са се измъкнали от Мариупол през последните седмици през хуманитарните коридори, като броят на жителите на града е намалял от предвоенните 430 000 души до близо 100 000 към миналата седмица.

Верешчук каза, че близо 45 000 жители на Мариупол са били насилствено отведени в Русия и в райони в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти.

#война #Русия #Киев #военен конфликт #Пентагонът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"