Най-търсеното в Гугъл в Русия: "Как да напусна страната?"! Младите бягат

Най-търсеното в Гугъл в Русия: "Как да напусна страната?"! Младите бягат
A A+ A++ A

Кое търсене в Гугъл в Русия е най-популярно? "Как да напусна Русия?" е най-актуално и достигна 10-годишен връх в страната в рамките на седмица след инвазията в Украйна на 24 февруари. От Москва до сибирската петролна столица Новосибирск и от интелектуалния център Санкт Петербург до базата за атомни подводници Мурманск руснаците търсят изход в очакване на мрачно бъдеще в страна, разкъсана от изолация, цензура и войнственост.

Анализът на данните от търсенето, данни за имиграцията и информация за полетите, както и интервюта с експерти, активисти и хора в страната, хвърлят светлина върху това как хората, които вече не могат да живеят в Русия на Владимир Путин, се опитват да избягат от войната и политически репресии у дома.

Интересът на руснаците към темата за "емиграцията" в Google се е увеличил четирикратно между средата на февруари и началото на март. Търсенията около "виза за пътуване" са се удвоили, а за руския еквивалент на "политическо убежище" са скочили повече от пет пъти.

През последните 30 дни, Австралия, Турция и Израел са едни от най-популярните дестинации за емиграция, наред с приятелските към Русия Сърбия и Армения, както и Грузия, в които руските войски нахлуха през 2008 г.

Трудно е да се установи колко точно руснаци са напуснали страната или наистина биха могли да го направят.

Финансовите ограничения, рязко покачващите се цени на пътуването и ограничената наличност на изходни маршрути след каскада от прекратяване на полети рискуват да уловят в капан онези, на които им е писнала Русия на Путин.

"На 24 февруари всичко се промени, животът ни беше разделен на преди и след", казва Вероника, 26-годишно момиче, работещо в сферата на дигиталния маркетинг, която живее в Москва, пред CNN. Тя не иска да вземе прибързано решение, докато гледа как нейни приятели и познати бързо опаковат багажа си, прекратяват договорите си за наем и "заминават за Ереван, Тбилиси и Истанбул заедно с домашните си любимци", дни след като научиха, че Русия е нападнала Украйна .

Вместо това тя отишла на антивоенните протести в руската столица.

Но в началото на март Вероника започнала да осъзнава, че ситуацията се влошава. "Полицията започна да извежда активисти направо от апартаментите им, отвеждаше и хора от метрото", казва тя пред CNN, добавяйки, че полицията е отишла в къщата на родителите й в Сибир, за да я заплаши.

"В началото на март в Русия беше прието ново законодателство, което може да изпрати хора в затвора до 15 години за публикуване или споделяне на информация за войната, която властите смятат за фалшива. Те направиха незаконно дори използването на думата "война", обяснява Вероника.

Последната капка, която прелива чашата за нея, обаче била реакцията на по-широкото руско население, което според нея до голяма степен "вярва на телевизионната пропаганда". Според скорошно независимо проучване 58% от руснаците подкрепят военните действия на страната си в Украйна и само 17% смятат, че Русия е инициирала ескалация на конфликта с Украйна.

"Крящях, че е време да протестираме, да ходим на митинги, да пишем жалби до депутати – вместо това хората отидоха да пазаруват в последния работен ден на IKEA", казва Вероника. "Не искам да живея с такива хора, те ми разбиха сърцето."

Вероника и нейният партньор започват отчаяно търсене как да напуснат Русия. "Няма значение къде отиваме, просто искаме да избягаме", казва тя пред CNN.

В неотдавнашна реч Путин нарече руснаците, които не го подкрепят,  "предатели" и определи напускането им като "необходимо самопречистване на обществото, което само ще укрепи страната ни".

"Всеки народ, и още повече руският народ, винаги ще може да различи истинските патриоти от изметта и предателите и просто да ги изплюе като комар, който случайно е влетял в устата им", каза президентът.

И все пак изселването от Русия на активисти, защитници на правата на човека и политически лидери е голяма и забележима тенденция, според Егор Куроптев, директор на фондация "Свободна Русия" в Грузия.

"Страната е окупирана от диктатор. Независимите медии са унищожени. Социалните мрежи, като Facebook и Instagram, са блокирани. Има нови репресии срещу активисти", казва той пред CNN, като потвърди, че тези, които остават, сега са застрашени.

Еднопосочен билет

Политическото преследване е само една от причините някои руснаци да се опитват да избягат. Освен това някои семейства не вярват, че ситуацията вътре в страната ще се подобри. Те са притеснени от евентуалното привличане на синовете им в армията или искат западно образование за децата си, според Андрей Колесников, старши сътрудник в Карнеги Москва Център.

Николай, който се идентифицира с алтернативно име за негова защита, е само на 16 години. В началото на март родителите му взимат трудното решение да го изпратят в Тбилиси, Грузия, за да се присъедини към по-големите си братя, които вече бяха там. Те искат той да подаде молба за политическо убежище в Европа по-късно.

"В първите дни на войната всички мои приятели и аз отидохме да протестираме срещу това и стотици хора бяха задържани", казва Николай пред CNN. "Полицаите спират хората по улиците, хората просто се разхождат, ходят по магазини и ги молят да видят телефоните им, телеграма и социалните им мрежи, а след това ги задържа", обяснява той.

Майката на Николай чака почти седмица, надявайки се конфликтът да отслабне, но на 2 март му каза да си направи тест за COVID-19 и му купи еднопосочен билет до Ереван, Армения, за следващия ден. "Това не беше дискусия, беше заповед да тръгне веднага", казва той. Оттам той споделя такси до Тбилиси с други пътници.

"Толкова много хора дойдоха тук, когато започна войната", казва той пред CNN, добавяйки, че е срещнал приятели, за които дори не е знаел, че са в грузинската столица. "Отивате да купите нещо за вечеря, влизате в супермаркета или в магазин и чувате руски думи и виждате руски лица. В кафенетата, навсякъде. Това е нова реалност и за грузинците."

От началото на войната и до 16 март повече от 30 400 руснаци са влезли в Грузия, докато над 17 800 са напуснали, което означава, че над 12 600 са били в страната в този момент, според грузинския министър на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури.

Това е почти 14 пъти повече руски мигранти, отколкото през същия период на 2019 г. преди пандемията от COVID-19, казва той. Освен това почти 10 пъти повече белоруси са дошли в Грузия след избухването на войната в сравнение с 2019 г., когато туризмът все още е бил висок, според Гомелаури.

Последни самолети

Грузия е една от малкото държави, които са достъпни и приемат бягащи руснаци без дълги визови процедури. Други опции включват постсъветски страни, като Армения, Азербайджан и Казахстан. Тези, които могат да си го позволят, отиват в обичайно популярни дестинации за почивка като Турция, Египет, Обединените арабски емирства и Мексико.

Не е имало директни полети до Грузия след руската инвазия през 2008 г. Но за редица други дестинации анализът на CNN на данните от Flightradar24 разкрива забележимо увеличение на ежедневните полети от руски градове през първите две седмици на войната.

Ежедневните излитания до Армения се увеличават с почти една трета в сравнение със средната зимна стойност - цели 34 самолета излитат от Русия за тази страна с по-малко от три милиона души на 6 март. Ежедневните полети до Казахстан и Израел са нараснали с около 50%. Турция, Узбекистан и ОАЕ са извършвали средно по един, три и четири допълнителни полета на ден съответно.

Не е ясно колко хора, които са взели директни полети до съседни страни, ще останат там и колко биха се стремели да стигнат до Европа, САЩ и други западни страни.

Бягащите руснаци имат малко избор

Тъй като 37 държави наложиха забрана на полети от Русия дни след нейното нахлуване в Украйна, шепа дестинации видяха обратното - увеличение на трафика на полети. В началото на войната за Армения заминават до пет допълнителни полета на ден.

Тези, които бяха достатъчно бързи (и имаха шенгенските визи, които го правят възможно), скочиха в последните самолети, отиващи към Европейския съюз (ЕС) в първите дни на войната. Данните на Flightradar24 показват увеличение на полетите до няколко европейски държави, включително Кипър, Испания, Финландия и Унгария в дните преди затварянето на въздушното пространство.

Но опциите бързо намаляват, като много от тези маршрути, които все още са отворени, не могат да работят поради неспособността на превозвачите да осигурят застраховка или лизинг на самолетите заради санкциите.

Авиокомпаниите в две важни потенциални дестинации за руснаците, казахстанската авиокомпания Air Astana и Turkish Airlines, преустановиха всички операции с Русия в средата на март.

През зимните месеци преди войната над 210 авиокомпании оперираха в Русия в международен план, но до началото на март този брой спадна до малко под 90, според данните на Flightradar24. Полетните оператори летят до не повече от една трета от чуждите летища, които преди са били свързани с Русия, показват данните от началото на март.

"Почти невъзможно е да напуснеш"

Вероника казва, че тя и партньорът й вече са похарчили 260 000 рубли (около 2500 долара) за билети за полети, които са били отменени и все още не са възстановени.

"Първо купихме самолетни билети до Ереван за 5 март с руската компания s7, но той беше отменен. След това купихме билети до Ереван с руска авиокомпания Аерофлот за 8 март – но и този полет също беше отменен. След това купихме от турската авиокомпания Pegasus, после до Истанбул за 1 април, а днес разбрахме, че и той е отменен", казва тя пред CNN.

Опитите за пресичане на сухопътни граници също са проблематични, тъй като Русия забрани на своите граждани да напускат страната по суша през 2020 г., официално поради пандемията на коронавирус, като само няколко изключения са възможни

"Сега е почти невъзможно да напуснеш страната", каза Вероника. "Ако има самолетни билети, те са твърде скъпи за нас. Много сме уплашени."

Аршак Макичян и Аполинария Олейникова, семейна двойка активисти, живеещи в Москва, също се затрудняват да напуснат страната. Те казват пред CNN: "Хората масово купуват билети за Армения. Билетите сега струват пет пъти повече, отколкото преди инвазията. За много хора това не е достъпно. Има някои опции за тръгване с автобус и влак. Сега е много трудно да получите виза. Трябва да имате ваксина, но тук можете да бъдете ваксиниран само с руската ваксина. Не можете купувайте валута. Ето защо има големи трудности."

Руската ваксина Sputnik V Covid-19 се използва широко в множество страни и е прилагана на милиони хора по целия свят, но ваксината все още не е одобрена от Световната здравна организация. Това прави пътуването до много страни от ЕС и САЩ още по-предизвикателно за тези, които са се ваксинирали.

Тъй като бягството от Русия се превръща в още по-скъпо начинание, очевидно е, че предимно младите, добре образовани и добре платени могат да си позволят да напуснат страната. За Русия това е до голяма степен технологичният клас.

Някои международни ИТ компании започнаха да извеждат свои служители от страната преди нахлуването в Украйна, като вече очакваха репутационни и финансови щети. Повечето ИТ работници, особено на свободна практика, имат предимството да могат да работят дистанционно, като изискват само банкова сметка и разрешение за работа.

В рамките на дни след инвазията се появиха множество групи в социалните медии, където колеги или дисиденти от Русия и Беларус споделяха информация за възможни пътища за бягство.

Само една от десетките групи, посветени на преместването, е достигнала над 100 000 абонати, като почти половината от тях са онлайн ежедневно. Десетки хиляди хора се присъединиха към групи, посветени на преместването в определени страни, като Армения, Грузия и страни от ЕС, както и към групи от ИТ специалисти, обсъждащи възможности и как да намерят работа в чужбина.

ИТ специалистът, 32-годишният Василий, напуска Беларус, след като президентът Александър Лукашенко позволи на руските войски да използват страната като трамплин за атака на Украйна.

"Избрах Грузия, защото не изисква виза, позволява ви да се регистрирате като фрийлансър, да отворите банкова сметка и да получавате заплатата си към нея",  обяснява той пред CNN. "Също така се чувствам в безопасност в Грузия, защото много от приятелите ми също се преместиха тук – Тбилиси вече е мини-Минск." Той обаче не вярва, че всички ще останат в Грузия, тъй като забелязва, че мнозина използват страната като транзитна зона, преди да се опитат да получат виза за ЕС.

Възрастта и статусът на заминаващите от Русия обаче повдигнаха въпроси какво означава този полет за бъдещето на страната.

"Напускането на Русия е привилегия", казва Анна, 23-годишна московчанка, която сега живее в Грузия. "Наистина има вълна от имиграция на умни, образовани, мили и съпричастни хора от Русия."

Фактът, че руските дисиденти сега биват изтласквани от страната, може да затрудни още по-трудно всяка промяна в обществото през следващите месеци и години.

Това едва ли засяга руския президент. "Путин не се интересува от изтичането на мозъци, той се интересува само от режима си", казва Куроптев от фондация "Свободна Русия" в Грузия. "За него е полезно да се отърве от инакомислещите и да накара всички да мълчат и да се страхуват".

"Путин не разбира, че хората, които напускат в момента, са най-добрите хора на Русия", добавя Олейникова, която е на 18 години и също се опитва да напусне родната си страна.

"Те са учени, журналисти, хора от ИТ сектора. Това са най-умните хора и всички си тръгват, защото е твърде опасно да са тук", казва тя пред CNN. "Надявам се хората да се върнат и да изградят ново бъдеще за Русия."

#Русия #Гугъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »