"Газпром" проучва варианти за спиране доставките на газ за Европа, твърди "Комерсант"

"Газпром" проучва варианти за спиране доставките на газ за Европа, твърди "Комерсант"
A A+ A++ A

Руският енергиен гигант "Газпром" разглежда варианти за спиране на доставките на газ за "неприятелските" страни и оценява възможните последици, съобщи в четвъртък руският всекидневник "Комерсант", позовавайки се на неназовани източници, предаде агенция Ройтерс.

Президентът Владимир Путин каза, че Русия скоро ще изиска от "неприятелските" държава да плащат за синьото гориво в рубли, което причини тревога за възможна криза в доставките на газ в Европа.

Путин нареди на руската централна банка и "Газпром" до 31-ви март (днес) да подготвят схемата за плащане на газ в рубли на фона на западните санкции срещу Русия за нейната "специална военна операция" в Украйна.

 Държавите от Европейския съюз, където на Газпром се падат около 40% от доставките на газ, заявиха, че отказват да плащат за руски газ в рубли.

"Газпром" наистина работи върху вариант за пълно спиране на доставките на газ за "неприятелските страни" и оценява последствията от подобни мерки", пише днес руското издание "Комерсант".

"Комерсант" също така посочи, че "Газпром" е отказал да обсъжда този въпрос с вестника.

Междувременно от "Газпром" не отговориха на агенция Ройтерс на искането за коментар на тази информация.

В сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че клиентите няма да бъдат задължени да преминат към плащания на руския газ в рубли още в четвъртък, тъй като "плащанията и доставките са отнемащ времето процес".

Германия, най-големият клиент на газ на Русия, ще продължи да плаща в евро или долари, заяви в сряда говорител на немското правителство, добавяйки, че Путин е казал на германския канцлер Олаф Шолц, че нищо няма да се промени за европейските партньори, въпреки плана му за плащания в рубли.

Източник: БНР

#Газпром #доставки на руски газ за Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »