Ето какво да очакваме от Мондиала в Катар 2022

Ето какво да очакваме от Мондиала в Катар 2022
A A+ A++ A

Предстоящото в края на годината Световно първенство в Катар вече почва да избистря конкретни дати и сблъсъци. Остава да се разбере само съдбата на отборите, които се класираха за Мондиал 2022, техните съперници в груповата фаза и възможните кръстосвания и срещи, които ще имат след това във фазата на елиминациите. Един от най-вълнуващите моменти в света на футбола е това теглене на жребий, което веднъж на всеки четири години приковава вниманието на планетата, така че от всички краища феновете да разберат окончателното сглобяване на груповата фаза за Мондиала.

КОНКАКАФ затвори последния квалификационен ден за Световното първенство и определи последните ходове за петъчния жребий. Така Мексико и САЩ ще бъдат поставени във втора урна, след като се класираха директно за турнира. Канада ще бъде в четвърта урна след загубата от Панама. Мястото на канадците в трета урна ще бъде заето от Тунис поради по-доброто класиране в ранглистата на ФИФА. Следователно остава да бъдат определени само три отбора, които предстои да спечелят континенталните плейофи, които ще се играят през юни и които ще отидат в четвърта урна. Мачовете са Уелс – Шотландия/Украйна в Европа и двата международни плейофа между Перу срещу най-добрия трети в Азия (Австралия или Обединените арабски емирства) и шампиона на Океания (Нова Зеландия) срещу чевъртия в КОНКАКАФ (Коста Рика).

Жребият за груповата фаза на Световното първенство ще се проведе в петък, 1 април от 19 часа, в Конгресния и изложбен център в Доха, Катар. В този жребий ще бъде определен съставът на осемте групи от по четири отбора, които ще съставят първата фаза на Световното първенство в Катар.

Отборите, класирани за Световното първенство през 2022 г. в Катар: Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Кореа, Япония, Саудитска Арабия, Еквадор, Уругвай, Канада, Гана, Сенегал, Португалия, Полша, Тунис, Мароко, Камерун, Мексико, Съединени щати, Катар.

След като стана известно разпределението на 32-та отбора в осемте групи, ще има яснота и това как ще се засекат отборите в елиминационната фаза. Вече е ясно, че победителят от група А ще се изправи срещу втория от група В, вторият от група А с победителя от В и така нататък с останалите свършващи групи CD, EF и GH.

Катар като домакин ще бъде поставен директно на място A1, което означава, че ще бъде лидер в група А. Другите седем поставени тимове са седемте най-високо класирани отбора в ранглистата на ФИФА. Страните, които заемат позиции 8-15 ще бъдат причислени към урна 2, докато класираните от 16 до 23 ще бъдат записани в урна 3, а накрая урна 4 ще включва отборите, класирани от 24 до 27, както и двата победителя в междуконтиненталните плейофи и оставащият победител в плейофа на УЕФА (Уелс срещу победителя от Шотландия – Украйна).

Групова фаза: От 21 ноември до 2 декември

Осминафинали: От 3 до 6 декември

Четвъртфинали: 9 и 10 декември

Полуфинали: 13 и 14 декември

Мач за трето и четвърто място: 17 декември

Финал: 18 декември

Урна 1: Катар, Белгия, Бразилия, Франция, Аржентина, Англия, Испания, Португалия;

Урна 2: Дания, Нидерландия, Германия, Мексико, САЩ, Швейцария, Хърватия, Уругвай;

Урна 3: Сенегал, Иран, Япония, Мароко, Сърбия, Полша, Южна Кореа, Тунис;

Урна 4: Канада, Саудитска Арабия, Еквадор, Гана, Камерун, отборът от плейофа Азия-Конмебол (Австралия или Обединени арабски емирства срещу Перу), отборът от плейоф Океания-Конкакаф (Нова Зеландия-Коста Рика), отборът от плейофа от Европа (Украйна или Шотландия срещу Уелс).

#жребий #Мондиал #Световно първенство #Катар 2022

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"