Уволняват шефа на френското разузнаване, не предвидил войната

Уволняват шефа на френското разузнаване, не предвидил войната
A A+ A++ A

Ръководителят на френското военно разузнаване ген. Ерик Видо ще бъде освободен от поста си за несправяне с работата, след като не успял да предвиди нахлуването на Русия в Украйна. Ген. Видо бе назначен на поста преди девет месеца.

Началникът на щаба на отбраната на Франция Тиери Бюркар призна в интервю за „Le Monde“, че уволнението е дошло, когато френските разузнавателни служби, включително Видо, разбрали, че са направили погрешен анализ на руската заплаха в Украйна, съобщиха френски медии, цитирани от ВВС и БГНЕС.

„Американците казваха, че руснаците ще атакуват, те имаха право. Нашите разузнавателни служби мислеха по-скоро, че превземането на Украйна ще има чудовищна цена и че руснаците имат други опции, за да свалят украинския президент Володимир Зеленски“, каза Бюркар.

Френският анализ на предвоенната ситуация в Украйна е съвсем различна от тази в САЩ. БГНЕС припомня, че час преди среднощната руска инвазия в Украйна, Пентагонът съобщи, че „Русия ще нахлуе в Украйна преди нощта да свърши“.

Въпросът за спецслужбите бе поставен и у нас, резултат обаче няма

Въпросът за специалните служби и прогнозите им за войната беше поставен и в България. Съпредседателят на „Демократична България“ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов отбеляза, че българските службите са „неспособни да събират информация, или имат надеждна информация, но заблуждават Народното събрание“. Той изтъкна, че този въпрос трябва да се изясни и припомни, че на закрито заседание на парламента малко преди Русия да атакува Украйна, представители на службите са обявили, че не очакват да се стигне до война. 

Резултат по въпроса обаче все още няма. 

#война #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »