На прага на летния сезон: Хотелиери и туроператори искат подкрепа от държавата

На прага на летния сезон: Хотелиери и туроператори искат подкрепа от държавата
A A+ A++ A

Хотелиери и туроператори по южното черноморие настояват държавата да се погрижи да получат нови финансови помощи, която да компенсира инфлацията и загубите следствие войната в Украйна, предава NOVA.

"Ако сертификатът не отпадне, ще бъде смърт за туристическия сезон", увери Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов смята, че помощта за бежанците е крайно недостатъчна, туристическата таксата трябва да отпадне. 

Предложението им към правителството е да се продължи мярката 60/40, за да могат да запазят персонала си. Така ще успеят да поддържат едно сравнително добро качество на предлаганите услуги и през сезонът, който към момента се очаква да бъде труден.

Първите туристи в "Слънчев бряг" се очаква да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по южното черноморие не са оптимисти,защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, за да оцелеят, тъй като много от клиентите им избирали съседни на България дестинации.

"В момента всички пазари са на „Стоп” с резервациите. Като преди конфликта с Украйна вървяха много добре ,бяха стигнали нивата на 2019, основно пазар Чехия.Тази година отново разчитаме на Чехия, Полша, Великобритания се завръщат като резервации, Израел също", обясни Деляна Цонева - председател на Регионална туристическа камара - Бургас.
Борис Минчев - мениджър на хотел, споделя, че за съжаление резервациите са спрели към този момент,поради военния конфликт между Русия и Украйна.

В този хотел ще залагат на гости от съседни на България страни. Всички обаче са категорични,че инфлацията им пречи да определят цени на пакетите,които предлагат на своите гости.

"Срещаме огромно затруднение във формирането на цените. Ние не знаеме какво ще бъде положението и няма как да кажем сега и на хората си „ ама вижте сега, пригответе си там по някоя жълтичка ,за да бъде покупателната стойност нали уеднаквена", посочва Румен Мончев - член на УС на Съюз на собствениците – Слънчев бряг.

"Със вдигане на цените на основни продукти,както се казва, всяка една доставка при нас пристига със нова, по-висока цена,което прави много трудно и невъзможно ценообразуването на крайния продукт", каза още Цонева.

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите да не надхвърли 10 %. Някои обаче не са оптимисти. "Ръстът е между 20 е 30%. Това се влияе както от цените на горивата ,електроенергията, но и на хранителните продукти", допълва Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността  ваканционните пакети, платени на ранни записвания вероятно ще бъдат актуализирани. "Твърдо ценообразуване има и към момента,но всички сключени договори и и договори, които предстоят да се сключат ще са клаузи за актуализация,анекси,ако тази ситуация продължи повече, отколкото би трябвало.

За съжаление в момента ситуацията е така, че разходите станаха европейски, а цените български", категоричен е Минчев. Затова от бранша настояват за продължаване на помощта от държавата.

Деляна Цонева признава, че помощта наистина е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, защото наистина се очаква да бъде много труден, както и помощта от 35 евро на седалка, за да се стимулират полетите от другите държави.

Според Борис Минчев не само 60/40, но и помощта, която е за електроенергия и помощта за 60/40 за запазване на служителите. Защото човешкият фактор е основен в туризма, припомнят хотелиерите.

#хотелиери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"