"Булгаргаз": Газът поскъпва с между 20 и 30% от 1 април

"Булгаргаз": Газът поскъпва с между 20 и 30% от 1 април
A A+ A++ A

На база на данните, които "Булгаргаз" предоставя на КЕВР, най-вероятно поскъпването на синьото гориво от 1 април ще е между 20 и 30%. Това стана ясно от думите на Иван Топчийски, председател на борда на "Булгаргаз" в интервю за предаването на БНТ "Още от деня", пише "24 часа".

Той подчерта, че в един от най-тежките месеци - март, поскъпването е било с 3%, по-осезаемо ще е през април, когато потреблението драстично намалява. 

Вчера ЕК изрази позиция, че настояването на Кремъл плащането да става в рубли, не е добър подход. От думите на Топчийски стана ясно, че до момента няма официално искане от страна на "Газпром" за промени в договорните отношения. С ЕС те предвиждат плащанията да са в евро или в долари.  

Според шефа на "Булгаргаз" доставките за април са сигурни, но за тези през май няма гаранция.

На въпрос дружеството има ли План Б, Топчийски обясни, че планираният добив в Чирен е до края на април, в дългосрочен план са възможни алтернативни доставки, включително втечнен газ.

"Водим разговори с компании от САЩ, Катар, Нигерия, Турция, Гърция - обясни председателят на борда на "Булгаргаз". - Интерконекторът ще помогне да получим пълните количества по договора с Азербайджан, ще има разговори и с други партньори."

Запитан за проучванията в Черно море, Топчийски обясни, че по тях се работи. 

"Имаме едно на ум, но не разчитаме на сериозни количества, тъй като проучванията отнемат много време - уточни той. - Ние се опитваме по-рано да имаме сигурност на доставките и диверсификация." 

България ще е част от групата, която е съгласна Брюксел да преговаря от името на страните-членки, обясни още Топчийски. 

ЕК на този етап твърди, че изискването за плащане в рубли не е приемливо, тъй като нарушава действащите в момента договори. 

"Изискването за разплащания за енергийните доставки в рубли вместо в долари или евро не е нарушение на договорите, а Русия просто се приспособява към безпрецедентен натиск", обяви днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков. Според него не е изключено тези дни Русия и ЕС да преодолеят различията. 

Кремъл изисква плащанията да са в рубли, защото изпитва недостиг на валута след безпрецедентните санкции срещу страната. Русия осигурява между 30 и 40% от потреблението на газ в Европа и се опитва всячески да изтъргува това свое предимство. 

#Булгаргаз #поскъпване на газа #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"