Българските майки – с един лев под прага на бедността

Българските майки – с един лев под прага на бедността
Според работодателите настоящият модел е изкривен и остарял и трябва да се помисли за съкращаване на срока за майчинство. Снимка: nmd.bg
A A+ A++ A

Държавата е определила прага на бедността в България на 241 лева, а българските майки получават по 240 лева „детски“ след първата година от майчинството си.

„Този един лев разлика е съдбовен и символичен, защото показва отношението на държавата към тези жени. Говори, че те са принудени да оцеляват под прага на бедността“, заяви пред bTV Саня Конакчиева, зам.-председател на сдружение „Настоящи и бъдещи майки“.

Тя поясни, че настояването на асоциацията им е сегашният размер на това обезщетение да се приравни до съгласуваната нова минимална работна заплата от 310 лева.

„Не говорим за социални помощи, които се получават от многодетните майки, а за краткосрочните обезщетения за майчинство. Тези жени работят и преди, и след раждането“, заяви Конакчиева с уточнението, че за тази година очакваният спад на раждаемостта е 10% – „това значи 10% по-малко деца и майки“.

Представителката на българските майки отхвърли тезата на работодателите, че 410 дни майчинство, каквато е ситуацията в България, е прецедент за целия свят и този срок трябва да бъде намален.

„ЕК има сайт с данни за обезщетенията за майчинство в различните страни. Доста държави имат дълго платено майчинство, както и много по-голям размер на „детските“. В Дания до 505 евро на седмица е максимумът. Ще кажете: богата страна. Но ето, в Румъния майката получава 2 години по 85% от заплащането си“, коментира още Саня Конакчиева.

Според работодателите обаче този модел е изкривен и остарял, като трябва да се помисли за съкращаване на срока за майчинство.

„Трябва да има преоценка на броя на дните. Теоретично има шанс обезщетението да стане 310 лева, но стои и другият въпрос – ще има искания и на други групи за други помощи и плащания. Затова се отива към голямата картина – за заетостта и икономиката“, посочи Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Той даде за пример негативната тенденция, че около 39% от младите хора до 24 г. нито учат, нито работят.

#България #майки #ЕК #Дания #Румъния #Димитър Бранков #Българската стопанска камара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници