Средно у нас: 1 медсестра се грижи за 68 пациента

Средно у нас: 1 медсестра се грижи за 68 пациента
A A+ A++ A

До 5 години у нас могат да бъдат закрити или преструктурирани десетки лечебни заведения заради липса на медицински персонал. Ако тенденцията не бъде обърната, прогнозата е до 10 години лекарите в пенсионна възраст да са над половината от практикуващите, предава НОВА.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров не се нарича недостиг, а остра липса. "Причините включват изтичане на кадри в по-добре заплатените страни, както и намаленият прием за лекари преди години. Лекарите под 50-годишна възраст са около 28%", сподели той. И допълни, че най-големият недостиг е в първичната извънболнична помощ - там 78% от лекарите са над 50 г., а 60% над 60 г.

"Няма да се закрие болница веднага, няма някое населено място да остане без лекарска помощ.  Необходими са извънредни мерки за справяне с кадровата криза", каза още д-р Маджаров.

От своя страна Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, смята, че специалистите по медицинските грижи са неудовлетворени от условията - ниско заплащане, недобри условия за труд, липса на възможност за кариерно израстване. "Всичко това се предлага в западния свят, който изсмуква нашите специалисти. Средно 1 медицинска сестра се грижи за 68 пациента у нас, а трябва да са между 5 и 7", обясни тя. По нейните думи от общо 22 000 медицински сестри у нас 30% са над 65 години, други 30% ще се пенсионират в следващата от 1 до 5 години. Мнозина работят на няколко места", обясни Василева.

#лекари #медсестри #недостиг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »